Млади лекари искат избор при специализация

Повод за протеста на младите лекари е публикуваната в началото на месеца променена наредба за специализациите

Млади лекари искат избор при специализация | StandartNews.com

Над 200 млади лекари и студенти по медицина блокираха за кратко булеварда пред Министерството на здравеопазването в София. Те настояват за по-свободен избор на лечебни заведения, където да осъществяват специализацията си.

Повод за протеста на младите лекари е публикуваната в началото на месеца променена наредба за специализациите, която ограничава правото им на избор къде да специализират.

„Ще изгоним много хора, много млади лекари в чужбина. Ние искаме да си останем тук, в България, да има едно качествено здравеопазване, но с това ограничение и разпределение ще изпуснат много кадри в чужбина. Очакваме най-накрая да се види, че живеем в демократична държава и най-накрая министерството да спре да ни игнорира“, заявиха протестиращи.

Под полицейска охрана те за кратко блокираха за кратко централния булевард пред министерството.

Въпреки че веднъж вече бе редактирана наредбата за специализациите, тя е неприемлива за младите лекари, защото по думите им, не им дава право на избор къде да специализират.

Д-р Александра Вълчева, специализант по "Анестезиология" в болница "Пирогов", обобщи притесненията на младите специалисти: "Трябваше да излезе с един списък, от който ние да можем да избираме, но такъв списък няма. Няма списък на места, както няма списък и на специалности. Самата идея се измени, така че и големите болници сега ще бъдат субсидирани. Ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани където и да е. Няколко са новите клаузи. Тази, която ни притеснява най-много, касае изпита ни, с който ние завършваме специализацията си. Въведен е един текст, който гласи, че ако не вемем този изпит, също ще трябва да връщаме заплатите си, което е една огромна корупционна врата".

Младите лекари протестират с плакати: "Стига псевдодемокрация" и "Министър Ананиев, Вие кога ще си върнете заплатата?". Те очакват министърът да ги чуе и наредбата да бъде преработена за пореден път.

По редица от поставените от студентите-медици и специализанти въпроси Министерството на здравеопазването има сходни позиции. Това стана ясно по време на среща на министър Кирил Ананиев и представители на протестиращите.

Министър Ананиев и студентите – медици и специализанти се договориха да проведат следваща среща в началото на месец ноември. Дотогава те ще внесат и следващи свои предложения. Здравният министър пое ангажимент да не се бърза с наредбата, а акцент да бъде поставен върху прецизирането на текстовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай