Медицинския надзор влиза в "тъканните банки"

Целта на инспекциите е да бъде проверено дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи тъкани и клетки за утвърждаване на Медицинския стандарт за трансплантация

Медицинския надзор влиза в "тъканните банки" | StandartNews.com

Всички тъканни банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна връв, ще бъдат незабавно проверени от Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН), съобщи БГНЕС.

Целта на инспекциите е да бъде проверено дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи тъкани и клетки за утвърждаване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи тъкани и клетки - оборудване, квалификация на персонала, донорските досиета, редовното водене на изискуемите регистри, отчетността към Медицински надзор, става ясно от издадената заповед на изпълнителния директор на ИАМН Росен Иванов.

Общо 11 тъканни банки извършват дейност по вземане, експертиза и съхранение на стволови клетки от пъпна връв на територията на България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 в страни от Европейския съюз.

Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември, като обобщени резултати могат да се очакват в десетдневен срок след тяхното приключване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай