Медицинските сестри отново излязоха на протест

Срещата между представителите на протестиращите медицински сестри и управителя на НЗОК приключи без резултат

Медицинските сестри отново излязоха на протест | StandartNews.com

Медицинските сестри отново излязоха на протест пред Здравната каса, съобщава btv. Те настояват да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г., с който се определят правилата за осъществяване на плащанията от НЗОК.

По закон Здравната каса води тези преговори с лекарския съюз за медицинските дейности и със зъболекарския съюз за денталните дейности.

Срещата между представителите на протестиращите медицински сестри и управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев приключи около обяд, но без да доведе до яснота, съобщава БТВ.

Мая Илиева, организатор на протестите на медсестрите, обясни, че единственото, което протестиращите са разбрали, е, че д-р Дечев няма правомощия, с които да им съдейства. Той обаче ги е насочил към надзора на Здравната каса, откъдето биха могли да ги поканят да присъстват на договарянето.

По думи на Илиева в момента в преговорите единствен представител от страна на работещите в здравните заведения е БЛС, а това означава, че има само лекари, без представител на другите регистрираните професии - участници в здравеопазването.

Исканията на медсестрите са в рамковия договор да се фиксират минимални основни заплати и доплащания, а също да се въведат изисквания за броя на медицинските специалисти, които ще обслужват пациентите.

Рамковите договори трябва да бъдат приети до края на тази година, за да влязат в сила от следващата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай