Любопитно за свинския грип

Любопитно за свинския грип | StandartNews.com

Преди да започне отново истерията със свинския грип, който в момента върлува по света, е добре да сте информирани, за да подходите спокойно и хладнокръвно. Свинският грип почти не се отличава от сезонния, но вирусът може да бъде опасно агресивен за някои групи хора. Висока температура и дразнеща суха кашлица са основните симптоми на този щам. За разлика от другите дихателни инфекции, които най-често започват постепенно, свинският грип поваля внезапно. Обичайните симптоми са: внезапна отпадналост - до степен на невъзможност да продължиш работа, учене, спортно занимание; температура над 38 градуса; загуба на апетит; болки в мускулите, очните ябълки и по цялото тяло; диария до 10% от случаите. Това не е причина да се отказвате от свинските пържоли – те нямат нищо общо с грипната зараза.

Болестта не е някакво чудо на генетиката, излязло от секретна лаборатория. Смята се, че епидемията от Испански грип през 1918 г. е всъщност свински грип, който е тръгнал от военни лагери край ферми във Франция в края на Първата световна война. Сериалът „Имението Даунтън" много добре илюстрира пандемията, която е убила около 100 милиона души по света. И то предимно млади хора!

През 2009 година грипът пак беше тръгнал от ферма, дори беше установен първият заразен (човекът 0) - петгодишният Едгар Ернандес от щата Веракрус, на около два часа път северно от столицата Мексико. И през 1918, и през 2009 и през 2014 грипът атакува по-сериозно младите и здрави хора, противно на приетото схващане, че по-податливи са възрастните и хронично болните.

Възможно е по-възрастните хора да имат определена защита заради предишни инфекции, но друга причина е добрият имунитет при здравите (парадоксално, нали!?). Свинският и птичият грип причиняват свръхреакция на имунната система, или т.нар. цитокинна буря. Това е характерно за хора със здрав имунитет, който има потенциал да реагира сериозно. Цитокините са протеини, които тялото отделя, когато е нападнато от чужди организми. Те активират имунните клетки като белите кръвни телца и така осигуряват стратегическа защита. Свръхпродукцията им обаче може да предизвика треска, задържане на течности и кървене, с което да доведе до смърт.

Знаете ли че: Аюрведа има решение за цитокинната буря (която може да се появи и при ваксинации) - популярното Златно мляко, което се препоръчва също за обща профилактика и за здрави стави. Еликсирът от Индия използва доказаната противовъзпалителна сила на куркумата. Наливате четвърт чаша вода в подходящ съд, към нея прибавяте 1/8 чаена лъжичка куркума и варите около 8 минути. В отделен съд се налива 1 чаша мляко и 2 супени лъжици бадемово масло. Млякото трябва да заври също. След това двете отвари се смесват на едно място и се бърка енергично, докато се получи течност със златист цвят. Златното мляко се изпива, докато е още топло. Има рецепти, с които да си приготвите „концентрат" от куркума (издържа до 3 седмици в хладилник) и ежедневно да го разтваряте в топло мляко.

Но да се върнем към свинския грип - няма нужда от допълнителна паника! За повечето хора свинският грип е заболяване, което протича в умерена степен. Състоянието на някои се подобрява, ако известно време пазят леглото, пият обилни количества вода и вземат противогрипни лекарства. Само 0,4% от случаите на свински грип досега са имали смъртен изход по данни на Световната здравна организация. Горе-долу толкова хора умират и от сезонен грип всяка година. Рискът от фатален изход зависи от появата и овладяването на усложненията. Ако по време на инфекцията настъпят усложнения, те вероятно ще засегнат белите дробове. Възможно е да се развият възпаления, които прерастват в пневмония. Ето някои симптоми, насочващи към тежко състояние и усложнения:

- Отпуснат ли е пациентът, в полубезсъзнание, не може да ходи сам или му е изключително трудно да стане от леглото?
- Задъхва ли се така, че да не може да говори?
- Трябва ли да седне пациентът, за да може да си поеме дъх?
- Трудно ли да преглъща?
- Студен ли е на допир?
- Променя ли се цветът на кожата към сив или син, най-вече около устните, устата, пръстите, дланите?
- Получава ли припадъци?
- Има ли обриви, които напомнят вътрешен кръвоизлив?
Ако отговорите на тези въпроси са "да", веднага потърсете помощ!

Независимо дали имате съмнение за свински грип или друго заболяване, винаги се обръщайте към лекар. Опитите за самолечение могат да бъдат освен неефективни, но и опасни за здравето.

(Текстът е предоставен от здравния портал Doctiming.bg)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай