Лекарският съюз със свое мнение за болничните

БЛС подкрепя работодателите за първите три дни болнични

Лекарският съюз със свое мнение за болничните | StandartNews.com

Службите по трудова медицина се тези, които трябва да контролират дали излезлият в болнични работник се лекува наистина. Работодателите пък може да получават информация по електронен път от НОИ. Но не бива лекарите да бъдат товарени с проверки за спазването на листовете, независимо че те са ги издали. Това е мнението на Българския лекарски съюз (БЛС), което бе изразено пред БНТ от зам.-председателя на Съюза д-р Николай Брънзалов.

Относно службите по трудова медицина д-р Брънзалов изтъкна, че те трябва да правят анализи за повишаването на заболеваемостта в съответната фирма, „а защо не и да се верифицира болничният лист, издаден от някой друг лекар?“

Николай Брънзалов се позова на данни, че най-много болнични се издават във фирмите с персонал до 9 души и в такива над 500, сочи статистиката. "В тези, които са над 500, по понятни причини много повече ще има заболели хора, но какъв работодател ще бъда аз, след като имам 9 човека служители и не знам какво се случва с тях, че 5 са ми се разболели? А в същия момент имам договор със служба по трудова медицина, на която една от функциите е да види защо в тая фирма има по-голяма заболеваемост."

Лекарският съюз подкрепя работодателите за първите три дни болнични, стана ясно от думите на Брънзалов. Общопрактикуващите лекари смятат, че темата с „фалшивите болнични“ се преекспонира.

Целият проблем според д-р Брънзалов тръгва от първите три дни на болничните. Според БЛС те трябва да се плащат „от този, който прибира парите от осигуровките“. Лекарите не са съгласни с временната кризисна мярка отпреди десет години работодателят да поема първите три дни от болничните, която е останала постоянна.

„И съответно, когато трябва да ползват тези благинки, които са плащали, за да могат да ги ползват, не е редно пак да се дават от работодателя, защото той пропорционално заедно с работника вече си е дал въпросните средства“, коментира Николай Брънзалов в предаването "Преди всички".

„Ние заставаме срещу извода, че във връзка с тези три дни кой ще ги плати, видите ли, докторите издават „фалшиви болнични“, заяви той.

„Не приемаме израза "фалшив болничен лист". Досега поне аз, а пък не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда. Взе да се повтаря този израз и хората започнаха да свикват с него“, допълни Николай Брънзалов.

Еднолично никой – било то човек или организация, не може да определи дали даден болничен лист е „фалшив“, ако той не кореспондира директно със здравословното състояние на пациента, подчерта д-р Брънзалов. Лекарят няма нищо общо с последващия контрол за това какво прави пациентът, след като излезе от кабинета му, категоричен е той.

Заместник-председателят на Лекарския съюз подчерта, че становището на общопрактикуващите лекари се базира на статистика. Заболеваемостта нараства с възрастта. За повишаването на заболеваемостта у нас има обективни причини – застаряващото население, посочи Николай Брънзалов. Най-много болнични се издават не по празниците, а в периода на сезонния грип – през януари и февруари, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай