Лечителите през есента - вижте ги!

Ето това са топ плодовете и зеленчуците в този сезон

Лечителите през есента - вижте ги! | StandartNews.com

Колкото и прекрасно да е лятото, то постепенно си отива. Есента е все по-близо и скоро ще почука на вратите ни. И тъй като през лятото пазарът е отрупан с плодове и зеленчуци, а изборът е повече от огромен, през есента това малко ще се промени. Затова е добре да сме подготвени за есенния избор и с какво е той полезен. През предстоящия сезон ще има изключително добри продукти, които природата ни дава и е добре да се възползваме. А с какво са полезни те, следващите редове са именно за това.

тиква

ThinkStock/Getty Images

Тиква
 
Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи - магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.
 
В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В - В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини, съдържащи се в тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци.
 
Вкусната печена тиква, освен че е изключително полезна, съдържа нищожно количество калории, което я прави незаменима при диети или за хора, които се притесняват за натрупване на излишни килограми.

Ябълките са сред най-полезните храни за мозъка

ThinkStock/Getty Images

Ябълки

Те съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вирусите.
 
Подобряват състоянието на кожата и подмладяват.

джинджифил

iStock/Getty Images

Джинджифил 
 
Това е изключително приятна храна за есента, тъй като дава много топлина.
 
Предимствата на този корен са безброй. Помага при кашлица, настинка и болки в гърлото, стомашни проблеми, повръщане и алергии.
Облекчава стреса. Чаят от джинджифил действа и освежаващо.

сладък картоф

/ iStock/Getty Images

Сладки картофи
 
Те са богати на бета-каротен и витамин С, укрепват имунната система и предпазват от настинки и инфекции. Имат нисък гликемичен индекс и са идеален избор за диабетици.
 
Подобряват храносмилането и лекуват запек.

круши

ThinkStock/Getty Images

Круши 
 
Те са чудесен източник на фибри. Плодът има богат набор от енергийни вещества. Съдържа най-вече фруктоза, глюкоза, ябълчна, лимонена и оксалова киселина, етерични масла и пектин. На тях се дължат ароматът и специфичният вкус на плода.
 
При самото узряване количеството на захарите и пектина се увеличава, а на киселините намалява. Крушата също така е богата на витамини. Най-много са витамините от група В. От минералите най-голямо е наличието на калий.

а

iStock/Getty Images

Чесън 
 
Това е природното лекарство.
 
Съдържа алицин – химикал, който се бори с всякакви вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак. Подобрява настроението.

Червеното цвекло е отличен източник на фолиева киселина

iStock/Getty

Цвекло
 
То е целогодишно, но е най-добро е все пак през есента.
 
Цвеклото е богато на бетаин, който укрепва сърцето и черния дроб, бори се с възпаленията и поддържа нивото на холестерола в норма. Освен това съдържа „полезни“ нитрати, които подсилват притока на кръв към мозъка и намаляват риска от развитие на деменция.

червена боровинка

Thinkstock/Getty Images

Червени боровинки
 
Те са най-добри между октомври и ноември.
 
Те са ефективни срещу инфекции на пикочните канали, а ако се ядат пресни, забавят развитието на рак и предпазват от болести на устната кухина. Като цяло червените боровинки са пълни с антиоксиданти, а в 100 грама се съдържат над 4 грама фибри и над 13 мг витамин С.

о

iStock/Getty Images

Червени чушки
 
Нищо не може да се мери по съдържание на витамин С, както е при червените чушки.
 
За да извлечете максимума, консумирайте чушките сурови, защото витамин С е чувствителен към топлинна обработка.
 
Добавете ги в салата, като например ги комбинирате с червено цвекло, моркови, магданоз, натрошени леко запечени орехи или тиквено семе, ябълков оцет, сол и зехтин.

ш

ThinkStock/Getty Images

Зеле
 
То е богато на фибри и съдържа доста вода.
 
Зелето, включително миниатюрният му вариант, известен като брюкселско зеле, съдържа витамин А и С и има висока концентрация на борещите се с рака глюкозинолати, на които дължи и специфичния си вкус. Имайте предвид, че за да извлечете максимални ползи, трябва да го ядете сурово. Топлинната обработка, например, унищожава голяма част от полезните глюкозинолати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай