Купуваме нов медицински хеликоптер догодина

Засега България е единствената държава в ЕС без въздушна линейка

Купуваме нов медицински хеликоптер догодина | StandartNews.com

Предвижда се купуването на нов медицински хеликоптер за спешни случаи след като през лятото на тази година България остана без такъв. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж”. Планира се хеликоптер да има още следващата година, съобщава NOVA.

Според д-р Максим Митев от „Спешна помощ” машината би била най-полезна при инциденти с много пострадали като катастрофата в Своге, през миналото лято. „Тогава би било хубаво да се използва хеликоптер, за да можем да се придвижим по-бързо и по-ефективно към мястото на инцидента. Ще можем да окажем най-ефективно доболнична спешна помощ”, обясни д-р Максим Митев.

https://reklama.flagman.bg/www/delivery/lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=29&loc=https%3A%2F%2Fwww.flagman.bg%2Farticle%2F202304&referer=https%3A%2F%2Fwww.flagman.bg%2F&cb=e274d514fbЕдинственият медицински хеликоптер у нас бе продаден от фирмата-собственик в Грузия през лятото на тази година. Машината беше използвана редовно при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба.

„Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично”, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушна линейка. Пари за нова обаче вече са намерени – 20 млн. лева ще дойдат по програмата „Региони в растеж”.

„За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерство на здравеопазването е много важно”, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

„Хеликоптерът ще се отрази прекрасно върху качеството и бързината на оказване на помощ на тежко пострадали в трудни условия”, допълва Нешев.

По въздух ще може много по-бързо да се помага и при необходимост от трансплантации. Предвидени са средства за обучение на пилоти, както и медицински екипи. Според лекарите особена разлика в работата няма да има.

„Това оборудване, което ние го използваме в линейките е абсолютно същото и в хеликоптера. Вече сме научени и запознати как да работим спокойно с тази апаратура. Можем да действаме ефективно”, заявява д-р Митев.

Заложено е дейността на хеликоптера да е под контрола на здравното министерство. След като бъде купена първата машина ще се търси вариант и за още.

„Разграфяването на държавата трябва така да се направи така, че да се гарантира оказване

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай