Кой дезинфектант убива коронавируса

Само антивирусните гелове действат срещу COVID-19, твърди производител

Кой дезинфектант убива коронавируса | StandartNews.com
  • Само антивирусните гелове действат срещу COVID-19, твърди производител

Има три основни вида дезинфектанти – антибактериален, антигъбичен и антиврусен. Само последният действа срещу коронавируса. Това обясни Виктор Азманов, собственик на фирма за дезинфекциращи препарати през бТВ. Важно е да се знае, че дезинфектанта трябва да се поставя върху чисти повърхности. Затова преди нанасянето на гела трябва да си измием ръцете със сапун. Ако не можем, трябва да търкаме дезинфектанта поне 15 секунди върху дланите си, обясни Азманов.

В последно време на пазара у нас са се появили между 50 и 100 нови фирми за дезинфектанти, като за хората е трудно да се ориентират кой от тях да купят и какво е качеството им.

Голям проблем е неинформираността на гражданите по отношение на дезинфектантите, смята Азманов. Когато се създаде дезинфекциращ препарат, той минава редица тестове и сертифициране от държавните органи. Само тези препарати, които са преминали през този процес, са легитимни и безопасни. 7-8 са фирмите, които доставят дезинфектанти на болниците в България, а от тях две са български.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай