Кардиолог: Инфарктът много се подмладява

Много млади хора вече получават инфаркти, посочва д-р Найденка Златарева

Кардиолог: Инфарктът много се подмладява | StandartNews.com

Проф. д-р Найденка Златарева вече 34 години спасява човешките сърца!

„Беше неделя, на рождения ми ден, на сутринта станах към 10 ч. директно с болка в гръдната област, задух и обилно изпотяване. Потърсих помощ на 112, те дойдоха и след около 30-40 минути бях в болницата. Веднага по спешност ми направиха коронарография, сложиха ми стенд, след това прекарах три дена тука в отделението под грижите на проф. Златарева, д-р Царева, д-р Димитрова. И като цяло към всички лекари, на които към днешна дата съм им много благодарен”, разказва пациент.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. д-р Найденка Златарева работи в интензивно кардиологично отделение от 1985 година. Срещала е хиляди случаи, но в последните години една статистика й прави силно впечатление.  

Много млади пациенти посещават отделението по кардиология и има регистрирани инфаркти на много млади хора.

"Оказва се, че на младите пациенти с остър миокарден инфаркт за една година при нас само са били 25 човека. Това е възрастта под 45 години. Инфарктът много се подмладява за съжаление", споделя лекарката.

Като причини за това тя посочва стреса, тютюнопушенето, използването на много вредни вещества като наркотици или стимуранти във фитнеса.

"Много често при тези пациенти е налице фамилна обремененост или генетични промени, които благоприятстват реализирането на инфаркта в млада възраст.  На първо място това са проблеми в кръвосъсирването. Тези пациенти правят не само миокардни инфаркти. Правят рано белодробни тромбоемболии. Ранни инсулти, за съжаление", уточнява проф. д-р Найденка Златарева.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя обяснява, че най-ранният инфаркт, който е наблюдавала е бил на 26-годишна жена и на 29-годишен мъж. При жената е открита тежка тромбофилия, т.е. тя е имала промени във факторите на съсирването. Мъжът е бил със злоупотреба на кокаин.

Когато всеки ден лекуваш другите, е важно и ти самият да си във форма. Професор Златарева обича да плува, да слуша хубава музика и да бъде с близките си, това я лекува от стреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай