50 000 ще получат донорски карти

Наши лекари ще учат във Виена за трансплантации

50 000 ще получат донорски карти | StandartNews.com

Стартира Националната информационна кампания, с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията.

Чрез Българския червен кръст и регионалните здравни инспекции на 50 хиляди души ще бъдат раздадени донорски карти, в които могат да отбележат дали са съгласни след смъртта им техни органи да бъдат трансплантирани.

Картите не са задължителни и нямат юридическа стойност, но волята, изразена в тях, може да бъде ориентир за близките на притежателя на картата. При мозъчна смърт съгласието от страна на близките остава задължително независимо от изразената в картата воля.

Координаторите по донорство ще получат парични възнаграждения за работата си. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на кампанията в подкрепа на донорството. Министърът каза още, че ще бъдат увеличени сумите за апаратура, а български лекари ще бъдат обучавани на трансплантация във Виена:

"От началото на следващата година ще изпратим във виенската болница 16 лекари и медицински персонал, които ще продължат да се обучават в продължение на шест месеца", каза той.

За трансплантация на различни органи чакат над 1 151 български граждани, като повечето от тях имат нужда от бъбречна трансплантация.

Министър Ананиев съобщи още, че пациентът, на който беше извършена белодробна трансплантация в болница "Лозенец", се чувства добре. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай