Димът от наргиле трови колкото 100 цигари

Пулмологът д-р София Ангелова развенчава митове за този вид пушене, което много хора считат за безвредно

Димът от наргиле трови  колкото 100 цигари | StandartNews.com

Още през 2005 г. СЗО излезе с послание да се забранят наргилетата, защото пушенето им е вредно. Преди дни пък депутати от Обединените патриоти внесоха промени в Закона за здравето. С тях се забранява пушенето на наргилета на закрити обществени места. Предвижда се да се забрани продажбата на изделия за наргиле на непълнолетни, подобно на цигари и алкохол.

Димът, който поемат пушачите на наргиле, се равнява на изпушването на 100 цитари. Тревожната статистика е на Световната здравна организация, съобщи за "Стандарт" известният пулмолог д-р София Ангелова.

"В никакъв случай не правя сравнение на пушенето на наргиле с другите видове пушене, защото посланието на СЗО е, че полезно пушене няма. Пушенето на наргиле е много вредно, има обаче някои заблуди за него. Попаднах на разговор между баща и дъщеря. Когато казвам каква е вредата от пушенето на наргиле, тя се обръща и отговаря: "Виждаш ли, ти казваш, че е безвредно и ме насърчаваш да пуша наргиле". Недопустимо е родител да насърчава детето си да пуши наргиле, защото е безвредно", категорична е д-р Ангелова.

Според нея първата заблуда, че то е безвредно, идва от ароматния тютюн. "Изследванията показва, че в дима при горенето на ароматния тютюн се отделят и фталати, заедно с всички останали токсични вещества в тютюна. Фталатите са свързани именно с ароматите, а те влияят много негативно върху лигавицата на дихателните пътища и най-вече върху онези реснички от ресничестия епител, които имат важна очистваща функция. Чрез ресничките и слузта по тях съответно се изчистват фини прахови чистици, вируси и бактерии. Под влияние на фталатите, на акролеина, които се отделят при горенето на тютюна, тези реснички се парализират. Следователно всички токсични вещества, поети от въздуха, може да попаднат директно в белите дробове", казва д-р Ангелова.

Втората заблуда идва от това, че димът преминава през водата, като се разчита тя да поема токсичните вещества. "В задълбочено изследване на дима и преминаването му през водата Трейси Барнет твърдо заявява, че водата не филтрира, всички токсични вещества остават и остават в дима, който пушачите на наргиле поемат", казва д-р Ангелова.

Установено е също, че пушенето на наргиле води до зависимост, тъй като се отделя никотин. Правено е изследване в урината на пушачите на наргиле и е установен котенин - това е разпаден продукт на никотина. Следователно никотинът стига до мозъка и води до пристрастяване, категорична е д-р Ангелова.

Хората, които са в бара, извършват и пасивно пушене. Защото този дим, който се поема и преминава през белия дроб, се издишва от пушачите на наргиле. Следователно барът се изпълва и с токсичните газове, които може да поеме всеки, дори и да не пуши.

Заради мундщуците пък е установена висока заболяемост от туберкулоза в арабския свят, където е родината на наргилето.

"Мундщуците са добри условия за развитието на бактерии", категорична е д-р Ангелова.

Според специалиста по белодробни болеси, възпитанието дали едно дете ще пуши или не, идва от семейството. Д-р Ангелова апелира всички родители да бъдат изключително загрижени за здравето на децата си и да знаят, че безвредно пушене няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай