Частни болници: Дечо Дечев лъже!

Твърдят, че шефът на здравната каса нарушава Конституцията със своите изявления

Частни болници: Дечо Дечев лъже! | StandartNews.com

„Откровени лъжи!“ нарекоха от Националното сдружение на частните болници в специална декларация изявленията на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев, че чрез по-големи плащания към частните лечебни заведения, отколкото към държавните и общинските за едни и същи лекарства, се източва Здравната каса.

От Сдружението на частните болници са категорични, че не отговаря на истината, че касата заплаща на частните болници лекарства на цени, различни от тези, с които се реимбурсират държавните и общински болници, защото те се заплащат по позитивния лекарствен списък на самата здравна каса и съответно по цена не по-висока от цената, определена в този списък .

По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, от частните болници припомнят, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 2014 г., с което се задължават всички страни членки до 2016 г. да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС.

За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, се казва още в позицията и се допълва, че всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия - те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия, посочват от сдружението.

Единствената разлика, за информация на д-р Дечев е, че държавата, като собственик на част от болниците, дотира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това - поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България, се добавя в позицията.

С изказването си д-р Дечев нарушава Конституцията и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност, пише още в декларацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай