Безплатно преглеждат пациенти със сърдечни заболявания

Пет болници в страната се включват в инициативата

Безплатно преглеждат пациенти със сърдечни заболявания | StandartNews.com

Всяка година над 70 хиляди души годишно умират от сърдечно-съдови заболявания в България. Затова в София, Пловдив и Смолян се провеждат безплатни прегледи за пациенти в риск. Прегледите се извършват до края на седмицата след предварително записване.

Пет болници се включват в инициативата. В София прегледите се извършват в "Пирогов", в Пловдив участват четири лечебни заведения - УМБАЛ "Св. Георги", МБАЛ "Св. Иван Рилски", Университетската болница "Еврохоспитал" и Университетската болница "Пълмед", а в Смолян се включва местната многопрофилна болница.

Целта на кампанията е предотвратяването на инсултите и подобряването на качеството на живот на пациентите и осигуряването на дългосрочен и по-качествен контрол на заболяването .

Безплатни прегледи до края на ноември ще има и в малките населени места - Игнатово, Долни чифлик, Александрово, Тъжа, Павел баня, Мъглиж, Стамболийски, а записването за тях става чрез личните лекари.  Кампанията се провежда във връзка с Международната седмица на предсърдното мъждене и са част от дългосрочна инициатива на Национална пациентска организация, посветена на инсултите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай