БЧК осигурява умни устройства на 500 възрастни

При нужда от помощ възрастният човек ще може да извести чрез SOS бутон

БЧК осигурява умни устройства на 500 възрастни | StandartNews.com

Възрастни хора с хронични увреждания ще бъдат наблюдавани с умни устройства. Те ще разполагат с SOS бутони, чрез които ще викат на помощ лекари и доброволци, когато състоянието им се влоши. Тази пилотна програма по норвежки образец ще бъде внедрена скоро от Българския червен кръст, съобщи неговият председател акад. Христо Григоров. По думите му дистанционното наблюдение е особено подходящо за хора с трайни увреждания, най-вече самотно живеещи пенсионери и хора, които са в отдалечените и малки населени райони.

Здравословното състоянието на нуждаещите се ще бъде отчитано от датчици и сензори. При нужда от помощ възрастният човек ще може да извести чрез SOS бутон. Предвижда се смарт устройства с такива бутони да бъдат предоставени на 500 души.

Проектът се осъществява с помощта на две министерства – здравното и социалното, както и със съдействието на Норвежката асоциация на местните регионални власти. БЧК вече има програма, по коятно самотни и възрастни хора, нуждаещи се от чужда помощ, се подпомагат от социални работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай