4 щама грип ни налазват тази зима

Болестта ни атакува през декември и януари

4 щама грип ни налазват тази зима | StandartNews.com

Четири щама с екзотични имена от Австралия - "Бризбейн", Америка - "Канзас" и "Колорадо", и Азия - "Пукет", ще ни налазят тази зима. Това обяви прев bTV д-р Гергана Николова от УС на Българския лекарски съюз.

Тя разкри, че първите ваксини против грип вече са у нас. "Всеки трябва да се замисли че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е време за поставяне на ваксините, защото на организма му трябва време, за да изгради имунна защита", каза д-р Николова, като добави, че в нейната практика няма пациенти, които да са заболели тежко от грип след като са си поставили ваксина.

За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове, категорична беше лекарката. Тя заяви, че децата също могат да бъдат ваксинирани, като се спази имунизационния календар. За хората над 65 години трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит от Здравната каса да се имунизират 10% от това население. "Как ще ги изберем, нека да има ясни медицински стандарти и критерии”, призова още д-р Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай