Цветан Василев "осчетоводявал" свитото от КТБ

Хора на банкера-беглец отчитали откраднатото от трезора с разноцветни лепящи листчета

Цветан Василев "осчетоводявал" свитото от КТБ | StandartNews.com

Хора на банкера-беглец Цветан Василев, който е подсъдим заедно с още 17 души за източването на 5-6 млрд. лева от КТБ, са отчитали откраднатото от трезора с разноцветни лепящи листчета. Това стана ясно на днешното заседание на Специализирания наказателен съд, на което прокуратурата изчерпа въпросите си към основния свидетел. От средата на ноември Бисер Лазов ще отговаря на въпроси на защитата.

На основния свидетел бяха предявени над 1000 такива листчета. Той обясни, че те са изписани с почерка на съответния касиер в конкретния ден. По думите на свидетеля практиката била в края на работния ден, освен информацията за постъпили и излезли суми, на такова листче да се дава и касовата наличност в отделните валути, с които затваря касата на Фирмата.

Според държавното обвинение именно чрез Фирмата на Василев, представляваща група от дружества, много от които кухи, е бил източен трезорът. Това ставало чрез отпускането на кредити от банката на въпросните дружества.

Пред съда Лазов каза, че офисите на Фирмата и на банката били „с характеристиките на храм, в смисъл такъв, че всеки знаел кой е господарят“, кой раздава заповедите и задачите и чие е всичко.

На Лазов бяха предявени още няколко листа, представляващи указания, дадени лично от Василев. В едното, по думите на Лазов, банкерът-беглец изисква от него да му предостави справка за движението по сметките на бизнес партньорът му- Петър Панков. Указанието било да се предостави справка за движението по сметките на Панков като физическо лице и на фирмите му в КТБ. За да изпълни задачата Лазов обясни, че се обърнал към Александър Панталеев, който е подсъдим по делото.

Друго указание от Василев, предявено на свидетеля, гласи: „Бисер Лазов, не знам какво ще правиш, но всички нецелесъобразни кредити на Гипс АД да бъдат погасени до 31 март 2013г.“. В указанието се съдържа и питане за дружеството „Консулт АБ“, което първоначално е било еднолична собственост на съпругата на банкера - Антоанета Василева, а след това станало едно от кухите дружества на Фирмата.

Пред съда Лазов обясни, че в последната година преди фалита на трезора, банкерът-беглец започнал да дава такива указания. По думите му се възлагали задачи на неподходящите хора и се възлагали неща, които не зависят от тях, както е в случая с въпросните нецелесъобразни кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай