Три държави искат Брендо. Къде го връщат?

Украйна решава

Три държави искат Брендо. Къде го връщат? | StandartNews.com

Три държави искат Евелин Банев-Брендо, който бе задържан в Украйна. И в трите държави той има ефективни присъди с искане те да бъдат излежани. В Италия има присъда за 20 години за трафик на кокаин, в Румъния – 10 години, а в България – 6 години за пране на пари. След като беше задържан близо до Киев обаче – къде трябва да бъде екстрадиран?

„Такива случаи се уреждат от Европейската конвенция за екстрадиция, която е ратифицирана както от България, така и от Украйна. Обсъждат се няколко варианта, но не се споменава и още един - той да остане известно време в Украйна, ако наистина живее там с неистински документ. Ако действително участва в производство и продажбата на високорисков наркотик, какъвто е марихуаната, Украйна може да допусне екстрадиция за някоя от тези три държави, но да отложи нейното изпълнение”, обясни пред Нова тв адвокатът Людмил Рангелов.

Украйна трябва да отговори на искането за екстрадиция, но първо може да поиска да приключи отношенията с него, каза още той.

„Условията за избор на една от трите страни са посочени обтегаемо в конвенцията. На първо място е размерът на наказанието, зависи от гражданството, както и от това коя държава е депозирала желанието за екстрадиция. Има записани и „други обстоятелства”, посочи Людмил Рангелов.

По думите му Украйна решава кое от исканията за екстрадиция да уважи, като най-голяма тежест се отдава на размера на присъдата.

„Най-вероятно той ще изтърпи най-голямото наказание, независимо дали ще бъде предоставен на България да излежи тук наказанието”, коментира Рангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай