Проверяват Методи Лалов заради 400 бона

КПКОНПИ и прокуратурата нищят нагласил ли е обществена поръчка

Проверяват Методи Лалов заради 400 бона | StandartNews.com

Скандалният съдия Методи Лалов, харесан от проваления политик Христо Иванов и (Раз)градската десница за кандидат-кмет на София, има проблеми със закона, разкри ПИК. Съдията, който преди седмица подаде оставка и напусна съдебната система, която нападаше политически още докато беше магистрат, е разследван. ПИК съобщи, че срещу него тече проверка и в прокуратурата, и в антикорупционната комисия КПКОНПИ.

По втората дори вече има конкретен резултат и достатъчно доказателства за злоупотреби на Лалов като шеф на Софийски районен съд по обявяването на обществена поръчка за близо 400 бона. Разследващите от "Антимафия" са събрали достатъчно признания на свидетели, че Методи Лалов направил така конкурса, че на него да се яви конкретна фирма, която да отговаря на условията, за да вземе държавните пари.

"Голям брой служители на СРС са признали, че той без дори да се крие предложил въпросната фирма и е направил така, че тя да вземе поръчката. Дори има очевидци, присъствали на разговор по телефона между него и компанията, в който Лалов има диктувал точно как да си подготвят документацията за конкурса и какви условия да предложат, така че да отговорят на изискванията", разкриха пред ПИК запознати с разследването.

Бившият председател на Софийския районен съд е разследван още от 2017 г. от прокуратурата, след като Висшият съдебен съвет я сезира за случая и изпрати до обвинението одит на Сметната палата за 2014 г. В него финансовите контрольори бяха констатирали драстични нарушения по обществени поръчки, част от които свързани и с ремонтни дейности на сградите на съда, припомня още ПИК.

В един от пунктовете държавните одитори са установили нарушения при провеждане на процедура по ЗОП, които са довели до опорочаване на цялата поръчка. Става дума именно за въпросната афера, по която от "Антимафия" са констатирали, че има данни за нарушението на Лалов.

Поръчката е за "доставка на многофункционални устройства за копиране, сканиране и принтиране и предоставяне на услуги по управление на печата в сградата на СРС на бул. "Цар Борис III".

Процедурата е открита на 27 юни 2014 г. от Лалов при критерий за оценка на офертите - икономически най-изгодната. Обявлението за поръчката е изпратено 42 дни преди крайния срок за получаване на офертите, което е в съответствие със закона. Предметът на обществената поръчка обхваща доставката на общо 86 мултифункционални устройства, разпределени в 7 типа.

При преглед на документите Сметната палата е установила, че като условие е поставено изискването всички хардуерни устройства да са от една и съща марка.

"С поставеното изискване неоснователно е изключена възможността да бъде предложено най-доброто устройство от даден тип, независимо кой е неговият производител. Включеното в предмета на обществената поръчка "пълно сервизно обслужване на оборудването за период от 48 месеца" гарантира техническа поддръжка и работоспособност на устройствата, независимо от модела и марката на отделните устройства. Различните марки и модели на оборудването, предмет на поръчката имат сходен интерфейс, който позволява на потребителите лесна употреба, дори отделните типове устройства да са от различни марки.

С поставеното в техническата спецификация условие "всички хардуерни устройства да са от една и съща марка" е дадено предимство на лица, които предлагат оборудване от една марка за всички 7 типа устройства, покриващо минималните технически изисквания, като едновременно с това необосновано е ограничено участието на лица, които биха могли да предложат оборудване, съответстващо на изискванията, но от различни марки", се казва в одитния доклад.

Въведено било изискването и за теглото на хартията. Според Сметната палата предметът на обществената поръчка и потребностите, които се очаква да бъдат удовлетворени чрез изпълнението ѝ, не обосновават необходимост от по-високи изисквания, спрямо стандартно приложимите.

Въведени били различни минимални изисквания относно "скорост на сканиране монохромно" и "скорост на сканиране цветно" за различните устройства. По този начин е дадено предимство за участие на лица, предлагащи техника, която не би могла да покрие изискване за по-висока скорост на монохромно сканиране, казват от Сметната палата.

И още: "Описаните условия и изисквания в документацията за участие, поотделно и в своята съвкупност дават предимство и необосновано ограничават участието на лица при възлагането на обществената поръчка, в нарушение на чл. 25, ал. 5 от ЗОП (отм. ред. ДВ, бр. 37/2006 г.)."

Само една фирма е подала документи за участие в процедурата - "Дилекс" ООД. С нея бил сключен договор за 368 436.41 лв. без ДДС.

Установените съществени нарушения в условията на поръчката са довели до цялостното ѝ опорочаване, заключва Сметната палата. Докладът е приет на 15 декември 2016 г., а на СРС е връчен в началото на януари 2017 г., след което ВСС го праща в прокуратурата, а оттам възлагат и допълнителна проверка на антикорупционната комисия за установяване на действията от страна на Методи Лалов, като заемащ висша публична длъжност.

"Налице е предварително уговорена поръчка с предварително избран изпълнител", са установили разследващите, разкриха запознати пред ПИК и сега се очаква прокуратурата да предприеме по-нататъшни действия спрямо Лалов.

Ако му бъдат повдигнати обвинения, Лалов ще е вторият мераклия за София, който има проблеми със закона след осъдената на 20 години затвор за подкуп Десислава Иванчева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай