Протест за правосъдие пред Съдебна палата в Сливен

Хората се заканват да искат оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов

Протест за правосъдие пред Съдебна палата в Сливен | StandartNews.com

Граждани излязоха тази сутрин на протест пред Съдебната палата в Сливен. Те настояват да няма възможност за замяна на най-тежките присъди, като доживотната или възможност за намаляване на присъдите за тежки умишлени престъпления, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

В знак на протест хората се заканиха, че няма да допускат съдебни служители в сградата. Ще поискат и оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

От полицията заявиха, че няма да допуснат протестиращите да направят жива верига пред вратите на Съдебната палата.

Tази седмица на първо четене в парламента беше прието съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления да отпадне с промени в НПК.

„Това вече не е протест, вече е гражданско неподчинение. Начинът, по който се проведе дебатът в парламента, е обиден за всеки едни гражданин, да не говорим за почернените родители. Ние не сме съгласни с начина, по който се провеждат дебатите. Разграничаваме се от всички партии, разграничаваме се от предизборната кампания, която тече в моментае не искаме да се спекулира с нашата мука и болка”, коментира Доника, която е една от организаторите на протеста.

„Депутатите ме разочароваха с това, че не искаха да приемат на първо четене доживотната присъда без право на замяна. Трябва да се борим за нея докрай. Заставам като лице на тези протести и може би съм новата Жана д'Арк , която ще поведе българите. Наистина те трябва да ме чуя и да приемат този закон за доживотните присъди за тежките криминални престъпления. Не искам нищо повече”, каза бабата на загиналата Кристин от Сотиря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай