Прокурор Иванов: По делата им ще ги познаете

Ще продължим да показваме твърдост и непримиримост към неправдите, каза кандидатът за ВСС

Прокурор Иванов: По делата им ще ги познаете | StandartNews.com

Ще продължим да показваме твърдост и непримиримост към неправдите, заяви днес Евгени Иванов, кандидат за член на ВСС от квотата на прокуратурата, при изслушването си в процедурата по избор.

Иванов каза още, че е приел да бъде номиниран, защото вярва, че достойнството на прокурорите не може да бъде управлявано и манипулирано. Той добави, че ако бъде избран, ще бъде непримирим към всички опити за неправомерно въздействие върху прокуратурата и прокурорите.

"Често пъти прокурорите са последната надежда на хората да получат справедливост", заяви Евгени Иванов. По думите му, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, тя няма да остане независима.

Иванов отбеляза, че би защитил колеги прокурори, които са подложени на атаки от страни по техни дела. Според него освен реакция от прокурорската колегия, по тези случаи е добре да се получава и конкретна подкрепа от член на ВСС.

На въпрос от залата как ще коментира призивите да се бойкотира изборът за член на ВСС и прокурорите да не участват в него, Иванов заяви, че не би желал да коментира, защото е убеден, че това не е мнението и отношението на огромната част от колегите съдии. "Мисля си, че подобен призив ще има обратен ефект", добави той.

Още от самото начало на изказването си Евгени Иванов беше доста емоционален и увери колегите си, че ще продължи да се бори за независимостта на прокуратурата, предаде "Правен свят".

“Благодаря за доверието и искам да ви уверя, че предложението, с което моята кандидатура бе издигната, за мен е израз на висока оценка от колегите, заради което приех номинацията за кандидат за изборен член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота.

Вярвам, че авторитетът и доверието в Съдебната власт не се полагат по право, а трябва да се заслужат както доверието на обществото, така и на всеки един магистрат. Вярвам, че отстояването на независимостта на прокуратурата като част от Съдебната система в нашата страна ще преодолее рисковете от нарушаване на върховенството на закона в една правова държава, а България е правова държава и ще продължи да бъде правова държава защото ни има нас магистратите.

Във времена, като днешните, българската прокуратура ще продължи да показва воля твърдост и непримиримост към опитите за намеса в независимостта ни. Вярвам, че прокурорите ще съхранят себе си и ще продължат да вършат достойно ежедневно работата, в услуга на гражданите и интересите на обществото”, започна изложението си Иванов.

“Няма да приема никога за нормални тези идеи, че прокуратурата, извън съдебната власт ще бъде по-независима. Това е толкова несъстоятелно твърдение, че дори не е нужно да се излагат аргументи, за да бъде оборено. Институционалната независимост се гарантира най-добре на законово ниво, а нашата институционална независимост е гарантирана на най-високо ниво в една правова държава, а именно – чрез Конституцията”, допълни кандидатът.

“По делата им ще ги познаете – е написано в най-старата книга. Няма да жаля сили и време, за да заслужа доверието на колегите от ВСС и в прокуратурата”, завърши Иванов, като отново благодари на колегите си за присъствието.

Във времето за въпроси към кандидата бе зададен въпрос дали при атака срещу прокурори от обвиняеми и подсъдими лица, както и от медии, той би се ангажирал лично със защита на дадения прокурор или следовател, Иванов отговори категорично: “да”.

“Мисля си, че освен обща реакция от прокурорската колегия на ВСС, добре би било да се получава и една своевременна, ясна и точна подкрепа и от конкретен член на ВСС. Колегите във ВСС са прокурори и следователи и е съвсем нормално да показват подкрепа”, отговори Иванов.

Освен това той декларира, че дори да бъде избран за член на ВСС, не би спрял да се среща със свои колеги и да общува с тях относно техните професионални трудности.

Той бе попитан и относно призива на съдията от СГС Емил Дечев към прокурорите да не гласуват по време на Общото събрание за номинирания кандидат. “Този призив не бих желал да коментирам, защото аз съм убеден, че това не е мнението и отношението на колегите съдии или поне на огромната част от тях. А иначе, мога да кажа за себе си нещо – аз никога не бих си позволил да давам съвет и препоръка на другите съсловия на магистратите как те да избират своите представители във ВСС. Разсъждавах на тази тема и си мисля, че подобен призив ще има точно обратен ефект на това, което този, който го е направил е вложил като смисъл”, отговори Иванов.

“Независимостта, честта и достойнството трябва непрекъснато да се защитават Прокурорската професия е благородна професия, но е неблагодарна към тези, които я изпълняват. Надявам се да дойде ден, в който нашата професия ще бъде благодарна. Носете с чест и достойнство това бреме. Въпреки всички хули и тъмни облаци, които се вихрят около нас, малкото удовлетворение от свършената работа ни дава сили”, завърши кандидатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай