Гледат днес делото срещу бившия здравен министър Петър Москов

Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова

Гледат днес делото срещу бившия здравен министър Петър Москов | StandartNews.com

Поредно заседание по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов е насрочено днес в специализирания наказателен съд. Той и заместникът му Адам Персенски са обвинени заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 хил. дози ваксина "Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България.

Делото тръгна по същество през септември миналата година, а в началото на октомври в спецсъда бяха разпитани като свидетели бившите министри в кабинета „Борсов 2“ Ивайло Калфин – социален, Румяна Бъчварова - вътрешен, Николай Ненчев – на отбраната и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „Борисов 3“.

Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му. Освен Москов и Персенски, обвиняеми по делото са още Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

На последното заседание по делото в специализирания наказателен съд беше разпитан бившият шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Тя даде подробни показания за целия законов механизъм, по който се извършват бартери и дарения на медикаменти. 

Очаква се на заседанието днес да бъдат разпитани и бивши министри от кабинета "Борисов – 2”.

Бившият здравен министър Петър Москов е обвинен за това, че през 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Обвинението е, че Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца, за които не е имало разрешение за употреба на територията на България.

Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г.  е улеснил сключване на неизгодна сделка с дружеството "Бул Био ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Петър Москов е подведен под наказателна отговорност и за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай