Гешев: Сега ще разберем дали имаме държавници

Времето ни изтича като пясъчен часовник, ако вече не е изтекло, посочи главният прокурор

Гешев: Сега ще разберем дали имаме държавници | StandartNews.com

"Призовавам да се предприемат радикални решения. Бяхме едни от първите, обявили извънредно положение. Дори САЩ ни последва. Проблем се решава, когато е в началото, после става нерешим. Сигурен съм, че всички полагат усилия", заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг след като правната комисия в парламента разгледа на първо четене законопроект за извънредното положение в България.

"Сега е моментът да се разбере дали има държавници или хора, които се занимават с дребни политически игрички. Ако мислим за избори може да се окаже, че няма да има кого да избираме и кой да ни избира. Негативните сценарии от Европа вероятно ще се развият и тук, имаме застаряващо население", допълни той.

Според него законопроектът е крайно демократичен. По думите му той е бил актуален вчера, но не и днес, а утре щял да бъде безсмислен. "Времето ни изтича като пясъчен часовник, ако вече не е изтекло", посочи главният прокурор.

Той даде да се разбере, че трябва да се забранят не само командировките в страната и чужбина, но и въобще пътуванията, в това число големите групови екскурзии, които били масови, както и междинните превози и движението на големи групи хора из страната от град на град.

Той увери,че не призовава държавата да спира, а просто някои дейности да се ограничат и даде с ирония пример за почивките на нашенци в Мароко, Египет или пък ски ваканциите в Австрия. "Груповите екскурзии или пътувания не са адекватни", повтори той.

Според него залогът не е икономиката, а живота на хората. "Икономиката се възстановява, държава се възстановява, но човешките животи не", смята обвинител номер едно. 

"Трябва да се ограничи междуградския транспорт, струпването на хора, да не се пътува, ако не е наложително, трябва да се мине в режим на почти военно положение. Произвеждат се стоки от първа необходимост. Крайно наложително е незабавно да бъде поставен под карантина град Банско. Не ни трябват допълнителни проблеми", заяви Гешев.

Коментира и предложението за санкции до 3 г. затвор и глоба до 10 000 лв. при неверни съобщения за тревога, искане за помощ или злополука, както и а неверни данни за разпространение на заразата. Всъщност тази мярка е насочена срещу ало измамниците, но под ударите на закона ще попаднат и разпространителите на "фалшиви новини" по темата.

В тази връзка Гешев заяви, че вече има образувани досъдебни производства  и то не малко, но сега действащите разпоредби са морално остарели. По думите му има опасност чрез фалшиви новини да се застрашат основни структури на държавата, което пък можело да доведе до срив.

Той дори даде пример, че селски кмет около София пишел в социалните мрежи, че в тяхното село имало непроверен случай на коронавирус. На други места пък кметове лепели по вратите и домовете на хората , че са под карантина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай