Гешев обсъди с Тимерманс върховенството на закона

Гешев запозна Франс Тимерманс с последните действия по утвърждаване на правовия ред

Гешев обсъди с Тимерманс върховенството на закона | StandartNews.com

Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе работна среща с изпълнителния вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс в Брюксел, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Иван Гешев изрази благодарност към Франс Тимерманс за положените от него усилия като първи вицепрезидент в Комисията „Юнкер“ по приемане на решението в края на 2019 г. за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). 

Главният прокурор изрази увереност в окончателното отпадане на мониторинговия механизъм и изтъкна необходимостта от продължаване на действията в борба срещу корупцията по „високите етажи на властта“ и твърдата решимост на Прокуратурата на Република България (ПРБ) да ги реализира.

Гешев и Франс Тимерманс обсъдиха и планираното въвеждане на новия механизъм за укрепване върховенството на закона във всички държави-членки на Европейския съюз (ЕС).

Главният прокурор изрази намерението си да информира ЕК за действията на българската прокуратура по отношение на борбата с корупцията, организираната престъпност и злоупотребите със средства на ЕС, както и за актуалното състояние на процесите, свързани със спазване върховенството на закона. Иван Гешев подчерта, че прокуратурата е за открит диалог и партньорство с европейските институции.

В рамките на проведената среща Иван Гешев запозна Франс Тимерманс и с последните действия на ПРБ по утвърждаване на правовия ред в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай