Филчев даде оценката си за Цацаров

Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист, каза ексглавният прокурор

Филчев даде оценката си за Цацаров | StandartNews.com

Бившият главен прокурор Никола Филчев похвали сегашния топ обвинител Сотир Цацаров, че приключва своя мандат като изключително успешен и ще бъде запомнен с това, че е вкарал в съда много държавни служители и представители на изпълнителната власт.

“Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата”, каза Филчев в интервю за БНТ.

Филчев коментира и номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. По думите на бившия главен прокурор хората трябва да могат да изразят мнението си, но има един безпрецедентен факт - Гешев е предложен от всички прокурори и членове на ВСС. Той е предложен от повечето прокуратури в страната и те са се подписали, защото познават неговите качества, работили са с него и смятат, че може да бъде успешен главен прокурор.

Никола Филчев бе доста критичен към бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и неговите планове, които засега са само слух, да прави нов политически проект. „Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести сега гиричките в някой физкултурен салон. Иначе Цветанов се разви и израсна, създал е център за евроатлантически анализи, а някои смятат, че е по-добре да направи физкултурен център“, коментира Филчев проекта на Цветанов.

„На Цветанов хората няма да му простят това, че докато беше вътрешен министър ставаше и по телевизията сочеше сутрин с пръст кой е престъпник, кой какво е направил. Той е съсипал съдбите на много хора – и имуществото им унищожено и т.н., а това не се забравя“, добави той.

Филчев посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като "Човек на годината" от Българския хелзинкски комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията - още едно от възраженията на сегашното ръководство на прокуратурата. Бившият обвинител разказа и как всъщност Полфрийман бил поканен от бившия правосъден министър Христо Иванов да напише поправки в наказателните закони, от които после той самият се възползвал, за да излезе предсрочно. Това, по думите на Филчев, било "сценка", която се разигравала пред обществото.

Изводът на съдия Калин Калпакчиев, че осъденият Джок Полфрийман се е поправил е необосновано и не почива на представените доказателства, категоричен бе бившият главен прокурор.

Всички въпроси не можем да ги обсъдим, но хората негодуват от решението на съда, защото е постановено от незаконен състав и защото решението противоречи на закона.

По думите на бившия главен прокурор в тази грозна сцена искат да ни убедят, че решението на съда е справедливо. Филчев призна, че той е сбъркал със съдия Калин Калпакчиев. Той припомни, че през 2005 г. тогавашния председател на Апелативния съд Евгени Стайков направил предложение в повишаване на Калпакчиев от районен съдия в апелативен съдя. Филчев тогава възразил, но неговия заместник го помолил да прескочи едно стъпало и все пак Калпакчиев да бъде повишен.

Според бившия главен прокурор адвокатите могат да си говорят каквото поискат в защита на Полфрийман. Той обаче знае какво е да бъдеш съдия, какво уважение трябва да има към магистратите, които трябва да спазват закона. "Решението за освобождаването на Джок Полфрийман е дълбоко необосновано и постановено от незаконен състав", повтори бившият главен прокурор.

Никола Филчев коментира и темата за 30-годишния преход. Според него икономическият либерализъм на Костов - че пазарът всичко ще подреди, се е провалил.

Държавата се грижи за гражданите си и осигурява справедливост. Не можем да очакваме, че олигарсите ще си продадат замъците на френската Ривиера и ще си купят карта от профсъюзния дом, посочи още Филчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай