Ето новите коментари за независимия прокурор

Близнашки,Цеков и Рангелов се усъмниха в ползата му

Ето новите коментари  за независимия прокурор | StandartNews.com

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които правителството прие, превдиждат създаването на нова правна фигура със статут на независим прокурор, завеждащ отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ще може да разследва главния прокурор.

Вижте днешните експертни коментари по темата:

Много трудно ще се намери подходяща фигура за този пост, смята зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет адв. Людмил Рангелов. Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че този човек трябва да е в позиция, която да го прави максимално независим от волята на главния прокурор за кариерно израстване. Трябва да е на не повече от 58 години, смята адв. Рангелов.

Неяснотите са не само около фигурата, но и около процедурата, по която той ще действа. Определено тази фигура противоречи на Конституцията. С една разпоредба на нормативен акт от по-нисък разряд не може да се елиминира действието на Конституцията, заяви той.

Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура (ВКС) е част от структурата на самата прокуратура. През цялото време, когато този началник на Инспектората не действа като разследващ по отношение на главния прокурор, той му е подчинен. Самата номинация на лицето излиза от прокурорската квота. Мнозинството, за да бъде избран също е от прокурорската квота, а в този избор влиза и главният прокурор. Няма да има собствен бюджет, защото е част от структурата на ВКС.

Адв. Рангелов е на мнение, че темата се преекспонира. По думите му е нищожна вероятността главният прокурор да извърши умишлено престъпление.

Възможно е никога да не се стигне до работа на този независим прокурор по разследване на главния прокурор, отбеляза адв. Рангелов. И добави, че в Конституцията има ефикасен механизъм за контрол и отстраняване на главния прокурор. При тежко нарушение или поведение, несъвместимо с позицията, която той заема, може да бъде поискано неговото отстраняване от 1/4 от народните представители.

Времето за промени в Конституцията отдавна е дошло, но не съм сигурен дали те трябва да са в насока да бъде извадена прокуратурата от съдебната власт, каза адв. Людмил Рангелов.

Преувеличава се значението на въпроса за т. нар. разследване на главния прокурор. Това каза докторът по Конституционно право и шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков пред радио „Фокус“.

По думите му се създава погрешно впечатление, че става дума за всекидневен контрол върху рутинната работа на прокуратурата и за създаване на звено, което да контролира главния прокурор.

Става дума, че в хипотеза, при която има достатъчно данни, че един главен прокурор, който и да е той, е извършил престъпление – убил е, откраднал е, нанесъл е телесна повреда, извършил е корупционно престъпление и т.н, трябва да има прокурор, който да не е йерархически подчинен на главния, за да го разследва.

Разбирате, че става дума за една изключително рядка хипотеза. Нещо, което може да не се случи с поколения. Теоретично е възможно и е важно да имаме и такава процедура, която да гарантира, че ще имаме независимо разследване, без процедурни възможности от страна на гл. прокурор да въздейства, каза той.

В интервю за ПИК той добави, че  президентът си търсел голяма тема, с която да се захване. Но главният прокурор не бил тема за държавния глава. Не е време и място той да подеме инициатива в тази посока, поясни Цеков.

Няколкото бизнесмени, които са подсъдими, имат интерес да инсталират удобен за тях главен прокурор. Такъв, който да им замете следите, каза още Цеков.

Според него офанзивата срещу Цацаров и Гешев щяла да продължава, докато техен човек не бъде сложен на ключовите постове в прокуратурата КОНПИ.

Тази поправка противоречи на Конституцията, има ясно разписана процедура за импийчмънт на главния прокурор при нужда и ако ме бяха попитали преди да я внесат, щях да им го обясня, заяви професорът по конституционно право Георги Близнашки по телевизия Европа. Според него това може да коства главата на министъра на правосъдието. Заяви още, че се прееспонира темата и че Конституционните съдии, ако бъде внесено тълкувателно запитване, няма да бъдат безпристрастни.

Близнашки заяви още, че Венецианската комисия е имала съществено значение в процеса на присъединяването ни към ЕС, но не и сега. По повод анонсирания дебат от президента за съдебната власт, Близнашки заяви, че ще участват активно, защото мястото на прокуратурата е, доказано през годините, като част от съдебната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай