Джок Полфрийман пак се гаври с правосъдието ни

Настоява за ново дело, не е убил умишлено Монов, а при неизбежна отбрана

Джок Полфрийман пак се гаври с правосъдието ни | StandartNews.com

Още една гавра с българското правосъдие произведе осъденият за убийството на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман. Чрез адвоката си Калин Ангелов, австралиецът е изпратил писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което настоява за възобновяване на делото срещу него, за да можел да докаже, че не е убил умишлено Монов, а при неизбежна отбрана, става ясно от публикувания в профила му във Фейсбук документ, предаде "Правен свят".

В молбата до Иван Гешев за нов процес се иска анализ на запис от камера, който според адвокат Калин Ангелов е бил анализиран погрешно по време на съдебната фаза. Джок Полфрийман не е съгласен, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди и твърди, че става дума за неизбежна отбрана. Освен това се изказват съмнения, че свидетелите - приятели на Андрей Монов са затаили истина пред съда, а експертизата на записите е манипулирана.

Искането на Полфрийман е скандално, особено на фона на съвсем пресния отказ на Върховния касационен съд (ВКС) да възобнови процеса за предсрочното му освобождаване, с което реално върховните магистрати потвърдиха свободата му.

Миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева пуснаха над 6 години предсрочно убиеца на студента. Позорният акт на състава на Калпакчиев предизвика вълна от негативни реакции и протести, а по-късно и бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС възобновяване на делото за предсрочното му освобождаване заради сериозни съмнения в безпристрасността на председателя на състава и на колежката му Иванова. Двамата съдии са добре известни с близките си отношения с Българския хелзинкски комитет (БХК), който през цялото време на Полфрийман в България го покровителстваше и работеше за неговото оневиняване. Въпреки това Калпакчиев и Иванова не се отведоха от делото за свободата на австралиеца, а срещу тях стартира и проверка от Инспектората на Висшия съдебен съвет по този повод.

Настоящите действия на Джок Полфрийман са скандални не само защото са отявлено целенасочени към подкопаване на доверието в българската правосъдна система, за която мисия той не спираше да работи и от затвора, но и грубо потъпкват паметта на жертвата му, чиято кръвнина все още не е изплатил на близките му.

Очакванията са, че, ако делото за смъртта на Андрей Монов бъде възобновено, Полфрийман ще потърси солидно обезщетение в компрометирания Европейски съд по правата на човека в Страсбург, не без любезното съдействие и на антибългарския БХК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай