Борецът Ральо с двоен автогол - като Иванчева и Цветанов

Кметът на пловдивския район "Северен" влезе в ареста след война с Иван Тотев

Борецът Ральо с двоен автогол - като Иванчева и Цветанов | StandartNews.com
Кметът на пловдивския район "Северен" влезе в ареста след война с Иван Тотев Землякът на Брендо от Тополовград се канел да смени ГЕРБ с друга партия за вота наесен

„Много напорист, отракан и с вкус към далавери, но с мярка. Нали е спортяга, обича да е първи и винаги в играта”. Това е най-краткото описание на Ральо Ралев от хора, добре запознати с кариерата и миналото на арестувания на 30 май след показна акция кмет на пловдивския район „Северен”. Той успя да повтори под тепетата два шумни скандала от столицата. Първо беше закован за рекет на строител като колежката му от столичния „Младост” Десислава Иванчева, а след това се оказа герой и в местен Апартаментгейт като собственик на пазен в тайна огромен мезонет от 540 квадрата плюс още толкова голяма тераса в нова модерна кооперация.

42-годишният Ралев влезе в перфектна спортна форма в следствения арест. Спецполицаите му закопчаха белезниците във фитнеса, където той тренира всеки ден. Ралев е бивш професионален бореца, но поддържа формата си и днес, дори се канеше да участва в световно първенство за ветерани. Освен това е нападател във футболния тим за същата възраст на Марица, клубът от пловдивския квартал Кършияка, отгледал Христо Стоичков.
Макар да бележи голове на терена със същата стръв, с която Бойко Борисов се разписва за „тигрите” от Витоша (Бистрица), Ралев изгърмя именно след намесата на премиера.
Строителният предприемач Здравко Ангелов успя лично да се оплаче на Борисов, че не може да изпълни своя проект за кооперация в район „Северен”, защото хората на кмета го изнудват да даде рушвет от 60 бона.
Веднага последва акция на спецпрокуратурата и комисията с дълго и плащешо име КПКОНПИ, продължила пет месеца със следене и подслушване и завършила с белезниците за Ралев.
Това, което най-много подразнило Борисов в описаната схема за рекет, бил моментът, когато посредникът сочел пред Ангелов тавана, в смисъл, че парите се искат от най-високо място. Нещо като историята с бившия депутат Живко Мартинов от Добрич, който убеждавал местен месар как самият премиер иска да похапне 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма. Вече стара история, която обаче и досега вдига кръвното на премиера, който по думите му "суджук не яде".
„Нали видяхте както стана с този от Пловдив, дето сочел нагоре”, даде воля на гнева си Борисов, когато Ралев вече беше в ареста.
Отстрани акцията изглеждаше като пореден епизод от чистката в ГЕРБ на гнили елементи. Герберите под тепетата обаче отдавна бяха наясно, че Ралев танцува последно лято в редиците на партията. От близо година районният кмет беше в повече от обтегнати отношения с градоначалника на Пловдив и негов съпартиец Иван Тотев. Дори се точеше за поста му.
„Като спортист, а и както казва лидерът ни Бойко Борисов – нека народът ни подреди. Затова съм за социология преди номинациите – нека пуснат имената на всички възможни кандидати на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Ако съм трети, пети – какъв кандидат ще съм? Но ако съм първи – тогава има кой да решава”, смело обяви Ралев в интервю в началото на миналата година.
Според запознати, Ралев доста упорито е правел опити да стане алтернативния вариант на управляващите, ако затъналият в скандали и гафове Тотев бъде изваден от играта.
Да лобира за напористия районен кмет се е опитал и човек с минало на тепиха, който често попада в карето за карти в къщата на Борисов в Банкя. Премиерът обаче категорично отказал да види в Ралев следващия силен човек на ГЕРБ в Пловдив.
Когато осъзнал, че в партията,където членува от 2009 г., не се очертава светло бъдеще, Ральо започнал флирт с ВМРО. Идеята била наесен той отново да се кандидатира за районен кмет в Северен, но от листата на националистите, твърдят посветени.
Ралев се радваше на симпатиите и на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който като вицепремиер дойде за откриването на полицейска приемна в ромската Шекер махала и публично похвали районния кмет, че е „пловдивският Кърк Дъглас”.
Всъщност акциите за бутането на незаконните къщи на циганите създадоха на Ральо ореола на смел и енергичен управник. Също така енергично той организираше мероприятия за деца и пенсионери, превръщайки се в любимец на жителите на района.
При последния масов протест в защита на парка зад парк-хотел „Санкт Петербург”, Ралев оказа пълно съдействие на инициативния комитет, прехвърляйки горещия картоф в скута на Тотев.
Изобщо Ральо като по учебник ковеше харизмата на народен любимец. Арестът обаче вероятно ще сложи кръст на политическите амбиции на Ралев.
Започналото дело ще е дълго, а кметският вот чука на вратата.
Въпреки това за мнозина от съгражданите си Ральо е свестен управник, паднал жертва на политически игри. Това показа и подписката в негова защита в районното кметство, събрала близо 700 парафа за нула време. Акцията обаче секна бързо по неясни причини, но съпругата на Ральо Антония Духтева прехвърли битката в социалните мрежи, ползвайки цитати на Левски и Ботев.
Дали Ралев се е запътил към затвора още е твърде рано да се каже, въпреки разсъжденията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че разследването следва да завърши с присъда.
Адвокатите на районния кмет смятат, че той има всички шансове да избегне решетките за аферата с подкупа. Все пак, Ралев директно нито е искал, нито е взел парите от строителния предприемач.
Тази работа е свършил близкият му приятел и бивш тв бос от Карлово Иван Делевски, прокопсал и в бизнеса с горива, а в най-добрите си години притежавал и частен самолет.
Двамата са близки още в далечните години, когато Ралев работи като експерт в регионалната здравна инспекция в Пловдив. Според хора с добра памет, още тогава Ральо отработва хватките за дребен, но редовен рекет. "И хората да си кажат, че са се отървали леко, и той да не е валат".
Ралев винаги е бил добре със сметките, нищо че не е математик, а дипломиран инженер-химик от Университета по химически технологии в Бургас.
Вероятно е пресметнал навреме, че политиката е по-доходно занимание. С такъв замах се хвърля на новото поприще, че едва на 35 години вече е кмет на район „Северен”. През 2011 г. постът се заема без избори, а по волята на Общинския съвет, където ГЕРБ доминира. Ралев пък е като сянка на новия градоначалник Иван Тотев и идилията ще продължи цял един мандат.
Сега те са до такава степен врагове, че мнозина под тепетата бяха убедени, че именно Тотев е завел за ръка при Борисов изнудвания предприемач Здравко Ангелов, който според капацитети в строителния бранш също не е вода ненапита.
В крайна сметка Ралев се озова заложен на дузпата. И ударите започнаха да валят един след друг. Докато се разплиташе сагата за рекета дойде ново разкритие.
Оказа се, че Ралев се е обзавел с жилище мечта, на което би се зарадвал и най-големият колекционер на апартаменти в държавата Цветан Цветанов.
Става въпрос за просторен мезонет на последния етаж на сградата Royal Hill на бул. "Шести септември" 35-А. Към него върви тераса на седмия етаж, която е остъклена и функционира като зимна градина на луксозното жилище.
Разкошът лъсна от направените снимки от дрон, вдигнат и насочен от Трафик нюз.
Достъпът до последните два етажа на кооперацията се оказа контролиран, като до там асансьорът се качва само със специален чип. Според съседите единственият човек, който стига най-горе е именно Ралев.
Имотът се води собственост на фирма "Балканика" ЕООД, за която пък има съмнение, че районният кмет се явява притежател в сянка.
По документи компанията е на Минчо Бояджиев и редовно участва в търгове за общински имоти, като само за последните години е закупила пет апетитни терена. Отделно държи и най- големия склад за търговия със строителни материали в Пловдив до гара "Филипово".
Запознати твърдят, че Ралев има нелош бизнес и в родния си Тополовград. Върти го заедно с един от най-близките хора на сочения за наркобос Евелин Банев-Брендо, който също е роден в 5-хилядното градче.
Засега никога не е излизала информация за общи занимания на двамата земляци Ралев и Брендо, които имат и 12 години разлика.
Двамата обаче си приличат по хъса и амбицията, с които успяват на всяка цена. Съдбата им обаче засега е различна.
Макар и с присъди в Италия и Румъния, Брендо а е неуловим, докато Ралев се озова в следствения арест.
С надеждата дузпата, която се канят да му бият спецпрокуратурата и КПКОНПИ, да не уцели вратата. А после да дойде сладкият момент на реванша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай