Баневи направили шофьора си шеф на фирми

Венци - ти си, увеличаваме ти заплатата, казали на подчинения си от фамилията

Баневи направили шофьора си шеф на фирми | StandartNews.com

С разпит на ключов свидетел започна днешното заседание по делото срещу Николай и Евгения Баневи. Тримата от фамилията, заедно с майката на Банев – Мария Банева, са изправени пред съда като организирана престъпна група за данъчни престъпление и пране на пари.

Днес показания даде личният им шофьор Венцислав Генов. В съдебната зала той обяви, че работил за семейството в различни периоди от началото на 90-те до 2005 година, а след известно прекъсване се е върнал на работа отново през 2014 година. Първоначално той е охранявал обменно бюро в столицата, а по-късно е станал личен шофьор и охрана на Николай Банев, но е возил и съпругата му. В разказа си свидетелят заяви още, че в даден момент в бил вкаран от шефа си като независим член на Борда на директорите в завода за хартия и хартиени изделия в Костенец.

„Николай Банев ми каза: Венци, ти си. Слагаме те независим член и ще ти бъде увеличена заплатата“, заяви в залата Генов. Пред съда той обясни, че няма никакви познания в областта на производството и търговията с хартиени изделия, за да заема този пост, както и че не е участвал в нито едно от заседанията, но са му давани документи за подпис.

Години по-късно по същия начин е направен и управител на дружеството „Партнърс комерс“. „Нямаш право да откажеш. Ставаш“, обяви той в показанията си пред съдията. Като управител той е трябвало да подпише документи, с които да бъде прехвърлена къщата на Баневи в луксозния квартал „Бояна“ на офшорна компания, но отказал. Въпросните документи му били дадени от адвокат, на когото той си спомня само малкото име – Ненко, но изплашен от голямата сума, не сложил подписа си. В показанията свидетелят твърди още, че бил заплашен с отрязване на заплатата, ако не разпише, която така и не му била изплатена. Нареждания идвали и от жена на име Зорница Илиева, която по думите му била една от най-приближените до Баневи.

Интересен детайл в разказа му бе свързан с девненския завод „Полимери“, докъдето му се наложило да пътува служебно във втория му период на работа при Баневи. „След като се върнах видях, че заводът почти не съществува“, посочи той.

Според прокуратурата разпитът на Венцислав Генов цели да установи дали той е бил подставено лице, което само е подписвало документи, предоставени му от шефовете. „Това лице е било вписано за управител на едно от дружествата – „Партнърс комерс“, което е инкриминирано, че е избягвало плащания на данъчни задължения. Изключително важен е, за да се установи по-какъв начин са вземани решения кой да бъде член на управителните органи на дружествата, кой е бил назначаван за управител, както и дали реално те са извършвали някаква търговска дейност или са били просто подставени лица“, обясни прокурор Мария Дочева.

Не така обаче мисли защитата на Баневи.

Баневи дело

БГНЕС

„Нищо ключово нямаше в свидетеля. Той обясни като какъв е работил. Дружеството „Партнърс комерс“ е собственост на Банев и той може да назначава когото си иска. Свидетелят не си спомняше и доста неща, станали преди 5 години“, смята адвокат Ивета Анадолска, един от защитниците на Николай Банев.
Според нея прокуратурата се опитва, но не успява да докаже, че Венцислав Генов е бил подставено лице във въпросните дружества.

Делото продължава с още разпити на свидетели, които са общо 175 в целия списък.

Днешното заседание пък бе прекъснато за кратко, след като на Мария Банева ѝ прилоша и се наложи да излезе от съдебната зала. Страх от грип накара страните да поискат болна адвокатка също да напусне.

Дело Баневи

БГНЕС

Николай Банев пък получи от близките си ново зимно яко, за да му бъде по-топло в ареста, което пък идеално се вписа с лъскавите му дрехи.

Банев получи и разрешение от съда да напусне ареста за няколко часа на 10 януари, за да отиде на зъболекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай