48 години затвор за гардовете от мола, пребили до смърт клошар

ВКС потвърди по-тежките присъди, наложени от Апелативния съд

48 години затвор за гардовете от мола, пребили до смърт клошар | StandartNews.com

Общо 48 години ще лежат зад решетките тримата охранители, които преди 4 години пребиха до смърт 52-годишния Нягол Петров във варненския Гранд мол, Върховният касационен съд потвърди изцяло решението на Апелативния съд във Варна и отхвърли жалбите на подсъдимите, съобщи правният сайт lex.bg.

Така 29-годишният Ангел Николов от Кърджали ще лежи 17 години в затвора, наказанието за 26-годишния Красимир Димитров от Ямбол е 16 години, а 23-годишният варненец Цветан Маринов получи 15 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим. Тримата трябва да платят и обезщетения от по 50 000 лева на брата на жертвата.

Делото бе връщано веднъж на Окръжния съд във Варна, а при новото разглеждане магистратите приеха поисканото съкратено съдебно следствие, при което подсъдимите признават фактите в обвинителния акт и получават по-леко наказание. Така, миналата година новият състав на Окръжния съд във Варна намали присъдата на Ангел Николов до 11 години и 4 месеца лишаване от свобода, а Димитров и Маринов бяха осъдени на по 10 години затвор.

След това обаче апелативните съдии постановиха, че Окръжният съд не е имал право да приложи съкратеното следствие, тъй като е гледал делото за втори път, а идеята на процедурата е бързо правосъдие и тя е допустима само в началото на процеса след внасяне на обвинението в съда.

Процесът стигна и до ВКС, като върховните съдии Татяна Кънчева, Жанина Начева и Петя Шишкова са споделили всички изводи на апелативния съд за ролята на подсъдимите в убийството на Нягол Петров и размера на наказанията им. От решението им става ясно, че охранителите са се гаврили с жертвата си, а действията им са записани и от камери. 

Според магистратите, действията на тримата охранители "разкриват както проявената агресия, така и изпитваното от подсъдимите удоволствие" от страданията на 52-годишния мъж.

Жестокото убийство бе извършено на 14 март 2015 г.

Около 11 часа двама от гардовете на мола - Ангел Николов и Красимир Димитров, получили сигнал от човек от охранителната фирма "Джи Ем секюрити" за клошар, който проси пари от посетителите. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център.

Преди това 52-годишният Нягол бил отведен до залата за видеонаблюдение в изпълнение на устни разпореждания на ръководството на Гранд мола, което забранявало лица с неподходящ външен вид да влизат в търговския център. До залата за видеонаблюдение, където нямат достъп клиенти на търговския център, охранителите започнали да бият жертвата, гаврили се с него и му отправяли сексуални предложения.

Побоят над варненеца, който страдал от шизофрения, но не бил агресивен, продължил 15 минути, като някои от гаврите подсъдимият Ангел Николов снимал с мобилния си телефон. При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.

След като са му нанесли жесток побой, охранителите пуснали Нягол Петров да си върви.

Около 12,26 ч. по запис на охранителните камери пострадалият все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран.

В 12,50 часа жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на пребития мъж.

Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила около 57 удара по тялото на убития. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза на тримата охранители установила, че са лица с утвърдено безпричинно агресивно поведение към по-слаби и беззащитни хора, с изразени дисоциални и дори садистични тенденции.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай