Защо Радев цитира Макиавели

Една фраза на президента повдигна въпроса дали вярва, че целта оправдава средствата

Защо Радев цитира Макиавели | StandartNews.com
  • Даде задачи по "Владетелят", но трябва да помни, че успехът иска промяна
  • Една фраза на президента повдигна въпроса дали вярва, че целта оправдава средствата

Президентът представи втория служебен кабинет и постави на министрите си нови задачи. Заедно текущите - подготовка на изборите, продължаване на пътя към излизане от кризата, подобряване на живота на хората, защита на слабите и бедните, той поиска от тях и нещо повече - да набележат ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната.

След 4 месеца управление, Радев е напълно наясно, че нова, конкурентна икономика без одобрен от Европа План за възстановяване, без дори рамка на бюджета за 2022 година и при липса на парламент, който да промени яловите закони, няма как да се случи.Но въпреки това вдигна летвата. И го

направи с думите „Времето не чака“

Абсурдно е президентът да е още на лятна вълна и да си тананика хита  – „Времето лети“. Шумът на новите цени отдавна е заменил шепота на морските вълни. А опиянението от пролетната промяна е на път да се трансформира в есенно недоволство. Затова и едно от предупрежденията му към министри бе: „Чакат ви протести, стачки и компромати, и ще ви товарят с греховете на старата власт".Не песента на Вълдобрев, а една от най-известните мисли на Николо Макиавели прозира зад думите на президента.

„Времето не чака, добротата е безсилна, късметът непостоянен, лъжата ненаситна“, пише флорентинският министър и изгнаник по времето на Медичите, когото светът нарича първия политолог на новата епоха.Това обаче е единствената еднозначна оценка за него. Вече пет века едни заклеймяват "макиавелизма" като

политика, основана на грубата сила

на игнорирането на нормите на морала, като коварство, вероломство, двуличие и лицемерие. Други пък продължават да се прекланят пред високата нравственост, честност и благородство на Макиавели като политик, дипломат, философ, историк, поет, режисьор и композитор.

Първите го обвиняват, че пренебрегва честността и справедливостта като проповядва как "целта оправдава средства", а вторите го оправдават, че мечтаел да сложи край на разпокъсана Италия, да я изчисти от чуждестранните завоеватели и да създаде силна държава. Така тази цел, а не "всяка цел", оправдава в неговите очи "средствата".И докато противоречивият образ на Макиавели тепърва ще събужда страсти по света, възможността "Владетелят" да е настолно четиво за настоящия и евентуално бъдещия ни президент поражда най-неочаквани въпроси относно отношението му към най-известните постулати на Макиавели.

Като например, фразата: "Трябва да се побеждава със сила, да се внушава на народа любов и страх, да се отстраняват хората, които могат да навредят" Или тази: "Има два начина на борба - като се опираш на закона, или като действаш със сила. Първият начин е присъщ на човека, а вторият на звяра. Един владетел трябва да умее да използва и двата".От отговора на Радев ще можем от едногодишната дистанция на времето да си обясним какво точно за него олицетворява вдигнатия юмрук и дали в отстояване на собствените си възгледи за силна и самостоятелна държава е

готов да пожертва абсолютно всичко

както навремето е проповядвал Макиавели. При безспорния факт, че представите за морал и добродетел за тези 500 години, меко казано, доста са се променили.

Ако продължим да четем Макиавели, ще се замислим и дали Радев е убеден като него, че тиранията се явява "горчиво, но необходимо лекарство". Но и ще признаем, че гениалният философ все пак е назовавал нещата с истинските им имена и още тогава, в тъмните времена на средновековието, е предупредил, че властта няма божествен характер и че политиката се определя не от църквата и от Бога, а от реалните земни интереси и човешки слабости.

Радев това го знае. Усещаше го през целия си първи мандат. Когато влетя в политиката бе сам, днес мнозина искат да се качат в самолета му."Владетелят трябва да започне да се тревожи ако забележи, че някой по някаква причина се страхува да му каже истината", звучи актуално съветът на Макиавели към Лоренцо Медичи - Великолепния. И поставя въпроса правилните свети ли чува президентът, особено в навечерието на изборите за втория му мандат. Защото ако ги спечели, ще има стар пост с нова роля. В нея

тежест ще имат убежденията, а не юмрукът

разумът, а не емоциите. Защото страната ни има нужда от ново Възраждане.Затова колкото и спорна да е личността на Макиавери, най-верни са думите му: "Който желае постоянен успех, трябва да променя поведението си с времето."Времето наистина не чака.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай