Започва пътят ни към неизвестността

Има гигантска трансформация на живота

Започва пътят ни към неизвестността | StandartNews.com
  • Сигурни за парламента са ГЕРБ, БСП, ДПС, Слави Трифонов и Демократична България
  • Има гигантска трансформация на живота
  • На правителствата по света им хареса да затварят хората
  • Последиците от случващото се ще са близки до бедствията от война
  • Тече непозната досега градация на неравенствата, казва Юрий Асланов в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Господин Асланов, тази година бе доста по-различна от всички изминали. Кое според Вас бе най-същественото за нея?
- Разбира се, на първо място е пандемията, при това не само за България. Но тази година бе много по-различна, без да сме наясно дали и следващите, и колко от следващите ще бъдат много по-различни. Защото, според мен, тази година слага началото на един процес, който ще доведе до гигантска трансформация във всички области на обществения, икономическия и политическия живот. Целият начин на живот на хората ще се промени за дълго време. Колкото и да е неприятно, нищо няма да изглежда така, както е изглеждало до този момент. Нещото, което трябва да се отбележи за тази година е, че това е началото на един процес към неизвестността. Онези, които си мислят за близка развръзка и връщане към нормалността, ще останат разочаровани. Такова нещо няма да се случи и ние трябва да предвидим бъдещето си по начин, по който да се впишем в този нов живот, да се адаптираме към бъдещите реалности, защото това ни очаква.
- Какви са перспективите?
- Има три много ясно изразени тенденции и в световен, и в национален мащаб по отношение на обществения и политическия живот. Първата е непознатата досега в историята на света градация на неравенствата във всички аспекти. Има някои уважавани и световно признати експерти, които смятат, че процесите от началото на века методично унищожават средната класа на човечеството. И създават едно полярно общество между един малък, но богат и все по-влиятелен елит, и една огромна маса от обикновени хора. Втората тенденция, която не е отсега, но се засилва, е свързана с методичното унищожаване на природата и околната среда. Човечеството, в това число и българските власти, не намерихме някаква подходяща регулация да спрем ускорението на този процес, което също ще доведе до гигантски трансформации във всяко едно отношение, ако не се прекрати тази тенденция. Това е свързано и с намаляване на възможностите за снабдяване с важни природни ресурси като храна или вода, но и с други неща. А третата е тенденцията към установяване на авторитарни методи за управление - било под претекст на пандемията, било под други претексти, но ние го виждаме навсякъде. В това число е много обезпокоително, че на много места вървят тенденции за реабилитация на нацизма и фашизма. В периоди на такива кризи това винаги се е случвало и развръзката е била война. Този път война във вида, в който я познаваме от миналото, няма да има, но последиците от случващото се ще бъдат сравними с бедствията от война.
- Заговорихте за ножицата между елита и обикновените хора. Как икономическите мерки, вземани на парче, ще се отразят на обществото. Има ли вероятност те да възродят протеста, но под други форми?
- На последния въпрос - да, много е вероятно това да се случи. Що се отнася до така наречените икономически мерки, това не е само мое мнение, чувам го и го чета от уважавани от мен експерти по икономика - те не само не са дали резултат, но са безсмислени. Мисля, че чрез тези мерки се легитимира ширещата се корупция у нас, която не е ново явление. Те само увеличиха неравнопоставеността на икономическите субекти у нас. Тези мерки нито прекратиха тенденциите към увеличаване на безработицата, нито намалиха обедняването и съкращаването на заетостта, нито дадоха възможност за някакво съживяване на икономиката.
- Всъщност май направиха точно обратното.
- Някои смятат, че е така. Аз не съм готов да призная, че е така, защото извън естествените последици от пандемията икономическият срив в България не е толкова голям, колкото се очаква да бъдат в други държави. В момента в пика на информационните издания по света е Великобритания, където може да има голям икономически и социален срив. Такъв тук няма да има, но ние сме в такова отчаяно положение спрямо другите страни на континента и така отчаяно се нуждаехме от някаква догонваща стратегия, която явно няма да се случи. Ние ще си останем най-бедни на територията на Стария континент и това няма да ни помогне да разширим кръгозора си и оптимизма си за бъдещето.
- Понеже споменахте за авторитаризма, който се оправдава с пандемията, как ще коментирате цялото поведение на правителство, на щаб, и тяхната реторика?
- Тази пропаганда помага за увеличаване на страховете на хората, защото ги прави по-лесно контролируеми, по-лесно подчинени. Това не се случва само у нас и се страхувам, че на правителствата навсякъде много им харесва тази ситуация - да затворят хората, за да могат по-лесно да бъдат манипулирани и управлявани чрез страха. Това спомага ние по-лесно да загубим човешкото от себе си - онова, което е свързано с общуването с други хора. И се затваряме в себе си, което е мечтата на всяка авторитарна власт, на всяко тоталитарно общество, за да държи под контрол човешките маси. На това трябва да се дава отпор и предполагам, че извън социалните и икономически проекции, ще се засилва протестът срещу тази тенденция. В много европейски страни вече наблюдаваме тази реакция.
- Протестът у нас като че ли не свърши особена работа?
- Не, той свърши работа. Показа, че едно огромно мнозинство от хора в млада и активна възраст не е съгласно така да живее. Това беше демонстрация, която уплаши властите. Оттук нататък те ще имат една обеца на ухото, ще имат едно наум, че не могат да правят това, което си поискат. Но, разбира се, енергията на протеста спадна с течение на времето, взеха връх енергията и безразличието, както и страховете на хората, свързани с пандемията. Тази енергия практически в момента е сведена до нулата, но това не означава, че няма да избухне отново всеки момент.
- Роди ли се от това нова опозиция? Виждате ли някой, който може да се противопостави на ГЕРБ на предстоящите избори догодина?
- За зла участ, не виждам такава възможност. Но каквото и да се случи, на ГЕРБ, особено начело с Бойко Борисов, няма да им бъде позволено да го правят по начина, по който го правеха досега.
- Какви са прогнозите Ви за следващия парламент - кой ще влезе, кой ще отпадне?
- Твърде рано е, аз дори се чудя на акъла на някои колеги, които толкова смело правят прогнози. Процесът се развива с такава динамика, и явна, и скрита, така че ситуацията е бременна с големи изненади, които могат да се проявят и в последния момент.
Към този момент можем да разделим нещата на две части - на сигурни участници в следващия парламент, и на възможни. Между сигурните са засега пет формации - ГЕРБ, БСП, Слави Трифонов, ДПС и Демократична България. Между възможните има много други кандидати за славата. Но пак казвам, твърде е рано за прогнози.              

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай