Йотова: Юмрукът на Радев е сила

Младите хора на протеста ще се увеличават, коментира вицепрезидентът

Йотова: Юмрукът на Радев е сила | StandartNews.com

Стиснатият юмрук на президента изразява сила и желание да бъдем заедно. Това заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. "Смисълът на стиснатия юмрук на президента, според мен и хората, които дойдоха абсолютно спонтанно първия и втория ден на протеста – те възприеха този юмрук като нещо съвършено друго - сила и желание да бъдем заедно, заедно срещу това, което се случва в страната, ситуацията в страната",  коментира Йотова. „Този протест е на хората, които казват, че така повече не може“, допълни тя.

Според Йотова държавният глава Румен Радев продължава да печели с това, че за разлика от 30-те години на преход, е избрал различен подход.

„Как обикновено се схващаше обединителната функция на президента в България? Има политическа криза. Трябва да се съставя правителство. Президентът е този, който прави консултации, някъде в затворени кабинети, опитва се да намери пресечната точка между една или друга партия. Тук, според мен, президентът Радев избра друг подход и той е по-честният: не зад завесите, а пред завесите. Излезе с всички рискове, които може да има един политик и лидер да каже онова, което мисли с ясното съзнание, че то не може да се възприеме от всички. Това, според мен, печели хората“, посочи вицепрезидентът.

По думите й мостът между президентството и Министерски съвет не е бил изгорен със сегашните действия на Румен Радев, а много преди това.

„Това се случи няколко месеца след като ние встъпихме в президентската власт. Очевидното нежелание на изпълнителната власт да работим като две институции, които имат национални цели и интереси, случи се едно противоборство, което беше несериозно и до голяма степен подрива авторитета на институциите в България, а след това се чудим защо хората не ни вярват. Аз съм против и това този „конфликт“ да се представя като конфликт между две личности. Нещата са много по-сериозни. Хората, които протестират, тези 60 000, които излязоха на 10 септември не са там, защото са на страната на Радев или на една политическа сила. Това е едно спонтанно движение и хората, които схващат проблемите си не като породени от две личности, а като проблеми, породени от цялата система, която те не възприемат“, обясни Илияна Йотова.

Тя направи прогноза, че младите хора на протеста ще се увеличават все повече през следващите месеци.

"Протестът не е партиен или социален. Няма лозунги и призиви за повече социалност, за заплати, пенсии и т.н. Но има съществено и много важно мото - за справедливост", посочи вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай