Йордан Цонев: Бюджет 2019 пилее обществен ресурс

ДПС държи категорично партийните субсидии да останат непроменени...

Йордан Цонев: Бюджет 2019 пилее обществен ресурс | StandartNews.com

Бюджет 2019 пилее обществен ресурс, в него липсват съществени реформи, заяви снощи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в предаването „Панорама“ по БНТ. „Критиката ни беше много кратка и концептуална. Този бюджет е хвален от управляващите като най-щедрия, оптимистичния, напрегнат от гледна точка на това, че дава много ресурс. Слабостта му е, че пилее обществен ресурс“, коментира Цонев.

Той посочи, че за 2018 г. и 2019 г. бюджетите предвиждат с по 5 млрд. повече за публични разходи. „Този фокусира всички недостатъци на последните 10 години на управление – липсата на съществени реформи“, подчерта депутатът.

По думите му всяка година в здравеопазването разходът се увеличава с поне половин милиард. „Няма нито един, който да е доволен. Вторият пример ни го показаха майките. България е произвела почти 1 млн. инвалиди. Нямат никакъв таргет средствата в тази сфера, които се изливат. Майките дойдоха и ни показаха, че количеството на парите не значат нищо – трябва да бъдат таргетирани. Бюджетът е пилеене на публичен ресурс“, заяви Цонев.

Той добави още, че ДПС държи категорично партийните субсидии да останат непроменени.

Смятаме, че оставката на Валери Симеонов не решава нито един от въпросите на управлението, каза още Цонев. „Първото ни условие е, че националистите не трябва да участват във управлението. Второто ни условие беше породено от арогантното поведение на този човек. Когато ДПС искаше оставката на Валери Симеонов, обществото смяташе, че това е политически въпрос. Малко по-късно се убеди, че е морален и цивилизационен въпрос, за съжаление с думите, които поруга най-достойните членове на нашето общество – майките, чиито деца имат заболяване“, коментира Цонев и подчерта, че оставката не решава нито един въпрос.

„Искаме националистите да излязат от това управление. След влизането ни в ЕС и НАТО България не е формулирала нито една цел, която да приеме цялото общество и към която да вървят всички, правителства, които ще дойдат. Хаос и движение в мрака, съставяне на аритметични мнозинства със сглобка на програми, които идеологически изобщо не си пасват. Нашата визия не е ДПС да замени „Обединени патриоти“ в коалицията с ГЕРБ, или ДПС и БСП да застанат начело на властта и с несъвместимите си програми да се опитват да водят страната“, допълни той и подчерта, че целта на ДПС е друга – да се проведе разговор за пътя на България с няколко приоритета.

„Ускорено догонващо развитие, но на какво ще стъпи – на индустриализация или на ИТ технологиите, демографска криза, но как ще я решаваме – с помощ само за майките и за новородените деца, или с училище и образование. Тоест, да се изработи една програма, около която да има обществен консенсус. ДПС иска категорично да бъдем лоялен член на НАТО и ЕС“, каза още Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай