Йончева обяви афера "Ало, Банов съм"

Министърът на културата дал инструкции на фирма как да не плащат неустойка 700 000 евро, червената депутатка пусна записи

Йончева обяви афера "Ало, Банов съм" | StandartNews.com

Депутатката от БСП Елена Йончева изпълни заканата си от преди няколко дни и разкрива корупция в правителството, но не по тамошната телевизия, както първоначално бе обявено, а в централата на БСП.

Става въпрос за корупция в строителството. Сегашният министър Боил Банов, когато през 2016 година е зам.-министър, опрощава сумата от 700 000 евро на фирма строител. Става въпрос за Ларгото. Фирмата има закъснение и дължи поне 700 000 евро неустойка", коментира Елена Йончева.

Депутатката пусна и записи на Боил Банов от негови разговори с различни лица, в които той пред схемата, по която огромната неустойка да бъде опростена. Социалистката обеща да предостави на журналистите пълния запис, краткия запис, както и пълни субтитри от записите на Боил Банов. "Има служител от министерството, който е бил на тези разговори, но пожела да остане анонимен. е готов да свидетелства", разкри още Йончева. "Тази афера "Ало, Банов съм", не е схема на г-н Банов, а схема на правителството на Борисов. Какъв е интересът на тогавашния зам.-министър да опрости тези 700 000 евро и защо защитава интерес на частна фирма, а не на държавата", попита депутатката.

Представителите на БСП са категорични, че въпросния запис се потвърждава и от документи, с които те разполагат. Социалистите заявиха, че ще настояват за оставката на Боил Банов. "Записът е направен през март 2016 година в кабинета на тогавашния заместник-министър Боил Банов", разкри Йочнева. Тя добави, че този сигнал ще бъде внесен в ОЛАФ и в прокуратурата.

В Народното събрание засега няма коментари по темата. Такъв отказа и бившият министър на културата Вежди Рашидов. Самият Банов отскоро е станал член на ГЕРБ. В момента има заседание на Министерския съвет. Не е ясно, дали Банов ще коментира темата. 

Срещу Йончева пък се води разследване за пране на пари. Самата тя обяви, че това се прави, за да бъдат спряни нейните разследвания срещу кабинета. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай