Противниците на сделката за F-16 - яростни и подли

„Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", изтъкна премиерът Борисов

Противниците на сделката за F-16 - яростни и подли | StandartNews.com

Яростна и подла съпротива имаше срещу сделката с „Локхийд Мартин” (за изтребителите F-16), но с министъра на отбраната и с финансовия министър го направихме необратимо. Това заяви премиерът Бойко Борисов на бизнес закуска с представители на Американската търговска камара.

„Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", изтъкна премиерът. Също, че никога по време на преговорите и разговорите не е имало лобизъм", категоричен бе премиерът.

На среща с Ранди Хоуър, директор на „Бизнес развитие на F-16“ в компанията "Локхийд Мартин" и Лиза Херман от „Международно бизнес развитие за Централна Европа“ във фирмата, бе отбелязано, че F-16 е най-удачният многоцелеви боен самолет за България и изцяло покрива нуждите на страната ни за отбрана, както и за изпълнение на задачите в рамките на НАТО. Модерният изтребител е на въоръжение в 28 страни в света, включително и при нашите съседи - Гърция и Турция.

Представителите на американската компания подчертаха пред българския министър-председател, че само в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 броя от летателното средство, което го прави най-продаваният военен изтребител и най-използваният в реални военни действия.

„България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени на Срещата на върха в Уелс през 2014 г.“, акцентира премиерът Борисов. Той посочи, че от началото на 2018 г. активно прилагаме националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. „Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през настоящата година тази цел вече е постигната и в края на 2019-а разходите за отбрана се очаква да надвишат 3% от БВП“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

На срещата, на която присъства и министърът на финансите Владислав Горанов, бе обсъдено още, че индустриалното партньорство на България с американската компания, ще развие талантите в науката и инженерните дейности в сектора. Предвижда се също „Локхийд Мартин“ да предостави на националната ни Военновъздушна академия най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, направени от компанията за Военновъздушните сили на САЩ. Това ще позволи да се възпита изцяло ново поколение пилоти, което е един от най-важните резултати на партньорството на страната ни с американската компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай