Янаки Стоилов: БСП ще забрани офшорки да управляват капитали и медии

Янаки Стоилов: БСП ще забрани офшорки да управляват капитали и медии | StandartNews.com



София. Държавата може да забрани регистрация на офшорни фирми там, където има приватизация, концесии, където има финансов капитал и медии. Защото не може тяхната собственост и капитал да бъдат скрити през офшорни зони и форми. Освен в сферата на потребление на стоки и услуги, докато не бъде поставен под по-силен контрол финансовия капитал, тази система няма да бъде променена, така че  работи в интерес на гражданите. Тези, които управляват обществените ресурси, тези, които формират обществените мнение и управляват общественото богатство, не могат да бъдат анонимни, скрити или сенчести структури. Това заяви Янаки Стоилов от БСП пред радио К2.


Янаки Стоилов каза, че не очаква от служебното правителство радикални реформи и промени, свързани с управлението на парите на държавните предприятия. Служебното правителство ще огласи всички търговски споразумения и догори свързани с енергоразпределителни дружествата, докато на банките едва ли ще посегнат, коментира Стоилов. Според него това не е работа на служебното правителство, защото няма обществен мандат за такава дълбока промяна. Въпреки, че няма арогантността на правителството на Борисов, служебното правителство на Райков е негово следващо модифицирано издание в по-умерена форма.

В областта на медиите БСП предлага да бъде преустановено директното купуване на медии, както сега това става през министерствата, като се използват държавни и европейски средства, заяви Янаки Стоилов. БСП предвиждат да се формира фонд от национални и европейски средства, който на конкурсни начала да бъде разпределен между медиите, когато те изпълняват обществени и културни функции. От левицата са против монополизацията и подчиняването на медиите. „В България е създадена перфидна система, в която участват медии, рекламни и социологически агенции, за промиване на мозъци, което дава отражение в способността на хората не само да се информират, но и критично да преценяват това, което ги заобикаля“, допълни Стоилов.

БСП предлага още гражданска платформа, обърната към неправителствените и обществени организации, включително и протестиращите. Тези организации да излъчат свои представители, които да участват в комисиите, които разпределят обществени средства, за да осъществяват широко наблюдение, включително да разполагат с цялата информация по тези конкурси и да дават предложения за решенията, които се вземат от компетентните органи.

От разговора стана ясно, че във вторник ще бъде представена предизборната платформа на БСП. На събитието ще бъдат поканени представители на синдикатите, на работодателите. Очаква се някое от заседанията на Партията на европейските социалисти да бъде проведено в София, каза още Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай