Втори картон за Караянчева

Менда Стоянова я сряза, че не е прекъснала остро изказване на Нинова

Втори картон за Караянчева | StandartNews.com

Шефката на парламента Цвета Караянчева попадна под  „приятелски огън“ за втори път през деня. След като премиерът Борисов рано сутринта я сряза за репликата й, че искането за намаляване на заплатите на депутатите е популизъм и това наложи публичното й извинение, по-късно получи сериозен упрек и от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.  

Разочарована съм от начина, по който водите заседанието, заяви Стоянова. Повод за репликата й стана остро изказване на председателят на БСП Корнелия Нинова, пълно с внушения, че ГЕРБ е докарало държавата до състояние, че сега иска да тегли 10 милиарда заем на гърба на всички останали, което Цвета Караянчева не прекъсна.

Нинова си позволи откровени лъжи, което е недопустимо, каза Менда Стоянова. Тя припомни, че излишъкът в бюджета към края на март е 1,250 милиарда лева, а необходимостта от заема е продиктувана от криза, в която светът влиза заради коронавируса.

За да задълбочи интригата,червеният депутат Жаблянов побърза да излезе на трибуната да поздрави Цвета Караянчева за това, че не е прекъснала Нинова.

Червената лидерка днес бе подготвила пълен арсенал от опорни точки срещу властта.  Използвайки телевизионния ефир, тя се обяви срещу решението за замразяването на заплатите на депутатите, защото  било лицемерно, а поиска да се приеме нейното предложение, което била направила още през 2017-та година. В същото време заяви, че няма да се откаже от нито лев партийна субсидия като отново развя плашилото, че ако това се случи, бизнесът щял да овладее партиите.

После се усъмни в икономическата стабилизация, постигната от ГЕРБ, защото сега се налагали нови заеми.  Направи се, че не е чула изказването на финансовия министър Горанов, който само час преди изказването й обясни за излишъка в хазната точно преди обявяването на извънредното положение и увеличените приходи в хазната за първото тримесечие в сравнение със същия период на миланата година.

Доста рехаво беше и обяснението й защо БСП не дарява в кампанията за здраве. Според нея трябвало да се помага и за други неща освен за пандемията. А когато колегата й Йордан Цонев се изказа, че ДПС прави най-големите дарения за болници и медици, защото смята това за свой дълг и съпричаност, червената депутатка реши да заложи на популизма като отвърна: Стига сте си мерили даренията.

По-късно Нинова обяви, че няма да подкрепи дистанционното гласуване, защото трябвало да се пита Конституционния съд. А накрая обяви, че няма да подкрепи и удължаването на извънредното положение, защото нямало обществено съгласие за това.

За съжаление, няма да премахнем болестта с излизане от извънредното положение, отговори й кратко и ясно министър Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай