ВОЛЯ качва рейтинг - затова ни атакуват

Над 170 000 българи ни подкрепиха за безплатни лекарства на пенсионерите и децата до 4-и клас

ВОЛЯ качва рейтинг - затова ни атакуват | StandartNews.com
  • Крият проучванията, които ни дават ръст до 10-12%, казва Боряна Георгиева в специално интервю за вестник  "СТАНДАРТ"
  • Над 170 000 българи ни подкрепиха за безплатни лекарства на пенсионерите и децата до 4-и клас

Тя е на 33 години и е сред най-младите (и най-красивите) парламентаристки в 44-то Народно събрание. Работи мотивирано и вдъхновено, защото иска да покаже, че с енергия и постоянство можеш да пребориш и най-тежката административна машина в името на човешкия живот, да накараш институции да увеличат приходите в хазната като си "проговорят и се стиковат", макар и след десетилетия, да търсиш начини да ограничиш агресията сред децата, да защитаваш здравословния начин на живот. Към всичко това могат да се добавят и десетки каузи в името на децата, семействата, културата, които споделя Боряна Георгиева. Тя е депутат от парламентарната група "ВОЛЯ - Българските Родолюбци" - групата с най-много дами в Народното събрание. Боряна Георгиева е зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, член е и на Комисията по култура и медии.  

  • Размерът на детските надбавки трябва да се увели драстично
  • Не можем да свикнем с мудните темпове на работа в парламента и празното говорене
  • Искам да знам защо ремонтът на "Тракия" скочи почти двойно

- Госпожо Георгиева, наскоро написахте във Фейсбук страницата си: "Малка, но важна победа за ВОЛЯ - най-сетне започна ремонтът на магистрала "Тракия!". Какво означава за Вас тази победа?
- Да, това наистина е малка победа, но само на пръв поглед, защото от нея зависят десетки хиляди човешки животи. Става въпрос за следното: преди две години и половина за първи път отправих питане в пленарна зала към министъра на регионалното развитие защо не се ремонтира отсечката между Стара и Нова Загора на магистрала "Тракия", която е изключително опасна за шофьорите. Скоростта там е ограничена на 90 км, въпреки че това е магистрала, но реално е в по-разбито състояние и от междуселски черен път. Отговорът беше, че няма предвидено финансиране. След известно време отново зададох този въпрос. Познайте какъв беше отговорът - същият. Това обаче изобщо не ме отчая, нито пък вдигнах безпомощно рамене или забравих. Напротив - реших, че ще питам, докато някой, от когото зависи, не се размърда и не защитим живота и здравето на преминаващите по магистралата. През лятото получих чакания отговор от министърката - пари са намерени, започваме на 15 септември! Е, пак не спазиха точната дата, но няма да броим 20-дневното закъснение. Важното е, че ремонтът стартира! Ще продължа да следя темата и да реагирам при нередности.  Даже вече изпратих ново питане: защо сумата е увеличена почти двойно - от предвидените 60 милиона лева, стана на почти 90 милиона лева. Очаквам адекватен отговор. Така работим ние във ВОЛЯ, не се отказваме и искаме прозрачност и отчетност за всеки похарчен лев на данъкоплатците.
- Проявихте постоянство и с предложението в колите на КАТ да има ПОС терминали - два пъти го внасяхте, докато не се приеме. Защо?
- Да, това е друга победа на ВОЛЯ, която засяга почти всяко домакинство - предложих колите на КАТ да бъдат оборудвани с устройства за плащане, за да се увеличи събираемостта на глобите. Според статистика само в периода януари 2016 - юни 2017 година несъбраните от КАТ задължения от фишове, електронни фишове и наказателни постановления са близо 70 милиона лева. Оказа се и нещо много интересно - НАП и КАТ нямаха пряка комуникация по-между си по този въпрос и така проследяването на неплатените глоби беше почти невъзможно. Промяната подпомага и попълването на хазната, и самите шофьори, защото за тях това е улеснение - спестява им много време и административни разправии. Ние от ВОЛЯ работим за хората, ние сме сред тях и слушаме и виждаме какво ги вълнува - към нас се обърнаха много шофьори, чийто книжки бяха отнети заради неплатени глоби. Нашата поправка в Закона за движението по пътищата намалява административната тежест върху гражданите. Освен това намалява вероятността лица с чуждо гражданство и управляващи МПС-а с чужда регистрация да напускат страната ни преди да са платили наложените им санкции в България. Лесно и прагматично решение.
- Съжалявате ли, че не приеха вашето предложение за намаляване на 9% на ДДС за фитнесите?
- Вярно е, че ние бяхме първите, които  предложихме ДДС на фитнесите и спортните зали да бъде намален на 9%, защото този бизнес пострада много от ковидкризата. Основният ни мотив беше, че спортът е здраве и с намаляването на ДДС за спортните зали, косвено се редуцират и разходите за здравеопазване. Ние от ВОЛЯ не ревнуваме, когато някоя наша идея се "припознае" от друга партия. Важното е тя да се реализира и да бъде в подкрепа на хората и на бизнеса. По същия начин се развиха нещата и с друга наша мисия - да се намали ДДС на книгите, учебниците и учебните помагала на хартия. Освен в България и Дания, данъчната ставка на книгите е свалена почти наполовина в останалите страни-членки на ЕС. Идеята ни беше да стимулираме четенето, да помогнем на семействата в разходите за учениците. Взаимстваха ни и идеята да има надбавки за всички деца, защото те са равнопоставени, независимо от доходите на родителите им. Първо ние от ВОЛЯ я поставихме на масата - това е част от нашата инициатива "Пътна карта на детското щастие". В проекта са включени законодателни мерки, които ще подобрят образованието, здравеопазването и социалното положение на децата и семействата. Дано управляващите да чуят и друга наша идея - размерът на детските надбавки да се увеличи драстично. Или пък за прекалено тежките ученически раници, или пък за учебниците - стига вече са се отпечатвали по 7-8 варианта на учебници по един предмет. Същото важи и за десетките помагала, които носят приходи на издателите си, но още повече натоварват чантите на учениците. Аз съм убедена, че хиляди майки в България ще подкрепят инициативите на жените във ВОЛЯ! Досега нито една партия не е правила специална програма за децата, жените и семейството. За нас това е основен приоритет, базата на едно съвременно общество!
- Коя е най-новата инициатива на ВОЛЯ?
- Ще започна с това, че ВОЛЯ се превръща в най-социалната партия в 44-ия парламент като причината не е само във факта, че сме предимно жени в групата и затова е обяснимо, че обръщаме внимание на децата, на нуждаещите се. ВОЛЯ е най-социалната партия, защото ние живеем с проблемите на хората, с техните тревоги и надежди. Не се занимаваме с вътрешни интриги, битка за постове, както виждаме в останалите партии. Ние сме сред хората. Затова се надяваме, че ако получим по-голяма подкрепа на следващите избори, ще им бъдем още по-полезни. В момента като общество сме изправени пред две предизвикателства - да опазим повече българи здрави в условията на Ковид пандемия и те да запазят работата си и бизнеса си, да имат доходи. Затова стартирахме Национална кампания за безплатни лекарства за пенсионерите над 65-годишна възраст и за децата до 4-и клас, както и наполовина по-евтини лекарства за децата между 5-и и 8-и клас. Само за два месеца над 170 000 българи ни подкрепиха. Те вярват, надяват се, че и в България може да има справедлива социална политика. Още в началото на пандемията заявихме, че страната има нужда и от икономически щаб, който да взима адекватни, бързи и професионални решения, за да защити икономиката на България. Осем месеца по-късно, на прага на нов пик на Ковид-19, отново поставяме този въпрос - предстои тежка зима, какъв е планът за преминаване през тези трудни месеци?!
- Идвате от частния бизнес. Лесно ли свикнахте с политическото всекидневие?
- Да, всички в групата на ВОЛЯ идваме от бизнеса, имаме успешни кариери преди да влезем в листите на партията и да бъдем избрани за народни представители. Свикнали сме да работим бързо, професионално и без губене на време. Вече сме четвърта година в парламента, но още не можем да свикнем с мудните темпове на работа, с празното политическо говорене, с губенето на енергия в политически интриги. Единственото, от което се вълнуват старите партии, е личното и партийното оцеляване. Ние сме различни - енергични, вдъхновени и непримирими. Ние сме политици на новото време, носим промяната. Хората на протеста казват - искаме некорумпирани, професионалисти, чисти хора. Ами ние от ВОЛЯ сме точно такива. Ако народът ни даде по-голямо доверие, ще покажем и различен стил на управление. На първо място - в интерес на българите и България!
- Социолозите обаче ви дават процент на ръба за влизане в следващия парламент.
- Вижте, има проучвания, които се пускат по медиите, публични са. Ако ги сравните, едно с друго не си приличат. От друга страна, има проучвания, които остават скрити и се ползват от определен кръг хора. Виждала съм такова. Там се отчита ръст на ВОЛЯ до към 10-12%. Това обяснява постоянните атаки срещу нас и в социалните мрежи чрез анонимни тролове, и чрез определени влиятелни медии. Това са скъпи кампании. За нас тези атаки - и към лидера Веселин Марешки, и към партията, означават само едно - явно ставаме по-силни и това притеснява някого. Никой не би се занимавал с една отписана партия. Особено яростни станаха атаките след успеха на инициативата ни за безплатните лекарства. Враговете ни знаят, че това е политика, която безусловно ще бъде подкрепена от милиони българи. Искат да дискредитират лидера и ВОЛЯ, за да няма промяна, за да оцелее статуквото. Но виждам, че все повече хора осъзнават кой и как се опитва да ги манипулира срещу нас и не се хващат повече на тази въдица. Народът ни е разумен и благодарен, знае кой му помага вече тридесет години със справедливи цени в аптеките и бензиностанциите и кой го е ограбвал и лъгал.     
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай