ВМРО: Обещахме и намалихме ДДС в туризма на 9%

Ваучерите за почивка в България също бяха част от нашите мерки за справяне с икономическата криза, които предложихме още в края на март, казват воеводите

ВМРО: Обещахме и намалихме ДДС в туризма на 9% | StandartNews.com

Ваучерите за почивка в България също бяха част от нашите мерки за справяне с икономическата криза, които предложихме още в края на март.

Радваме се, че коалиционните ни партньори в „Обединени патриоти“ и мандатоносителите от ГЕРБ приеха нашите мерки, макар и не в мащаб, който ни се искаше, за да бъдат максимално полезни за хората. Но това все пак е напредък.

Това се казва в позиция на ВМРО по повод днешното гласуване на Закона за ДДС в Народното събрание.

Преди повече от две седмици внесохме законопроекта за данък върху добавената стойност, в изпълнение на пакета от антикризисни мерки, които ВМРО публикува още на 25 март. Факт е, че кризата удари по различен начин браншовете, най-потърпевши от това бяха транспортът, земеделието и туризмът. Като в сектор „Туризъм“ имаше и пълна забрана за осъществяване на дейност за повече от два месеца. Към настоящия момент не всички забрани са вдигнати.

Това заяви в изказването си в парламента днес народният представител и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. И допълни:

Вицепремиерът Красимир Каракачанов започна ред мерки в посока подпомагане на земеделието, натиск на веригите да предлагат български стоки, ред облекчения за земеделците – безлихвено кредитиране по отношение на съгласуването на една хоризонтална мярка, която да позволи зеленчукопроизводството да бъде допълнително стимулирано, подчерта още Веселинов.

Пълната реч на Искрен Веселинов може да гледате тук>>>

Припомняме, че още на 25 март тази година ВМРО представи широк пакет от мерки в помощ на икономиката и на всички хора, засегнати от противоепидемични мерки, които представихме пред обществото и пред нашите партньори в управлението. Днес голяма част от тях вече са факт, като: намаляване на ДДС в сектор „Туризъм“, за ресторантите, хотелите, кетъринг услугите и др.; ваучери за подпомагане на българските курорти (макар и не в пълния състав на бенефициентите); защитата на длъжниците от банки и колекторски фирми, както и туроператорите да могат да връщат взето предплащане до 12 месеца, когато отказът на клиентите е заради извънредната ситуация в държавата.

Вече внесените концесионни такси по курортите да се приспадат за следващата година в случай, че държавата обяви намалена или нулева събираемост в рамките на тази. Мярката е с цел постигане на равнопоставеност между концесионерите и подпомагане българския туризъм.

Субсидия за чартърни полети на български лицензирани превозвачи, а при липса на възможност и от чуждестранни по ред, определен от министъра на транспорта и др.

С пакета от мерки на ВМРО, в неговата цялост, може да се запознаете тук>>>

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай