Вижте условията, които поставяме на Сев. Македония

Ще подкрепим започване на преговори, но с включване в Преговорната рамка на тези условия

Вижте условията, които поставяме на Сев. Македония | StandartNews.com

Страната ни ще подкрепи започване на преговори между Европейския съюз и Северна Македония, но при няколко условия. Това обяви външният министър Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице” по бТВ. Тя добави, че намерението на България да отстои националния си интерес е твърдо. 

Захариева изброи част от условията:

- Прекратяване на всякакви претенции на Северна Македония за малцинствата в България

- Заличаване от табели с антибългарска идеология и спиране на езика на омразата

- Постигане на съгласие по историческите въпроси

- Поемане на ясни ангажименти за времето, до което ще бъдат изпълнени условията

 „Ние ще подкрепим започване на преговори, но с ясно включване в Преговорната рамка на тези условия. Те са и критерии за присъединяване. В 35-а глава трябва да се включат всички тези ангажименти. Искането ни е тази глава да бъде отворена в началото и да бъде затворена последна”, посочи дипломатът.

Утре правителството ще обсъди и приеме т.н. „Пакет разширяване”, който включва всички условия на страната ни към Северна Македония.

По думите на Екатерина Захариева, австралийският посланик в Атина Джон Филип се е срещнал с българския правосъден министър Данаил Кирилов, главния прокурор Сотир Цацаров и с нея самата заради казуса „Полфрийман".

„Това е консулски и съдебен казус, България има независима съдебна система, процедурите все още не са приключили. Изчаква се решението, защото Фрийман има забрана за напускане на страната от 2011 г. Не бива това да влияе на двустранните отношения между България и Австралия”, допълни Захариева.

Външният министър посочи, че пострадалият българин при инцидента в германския град Лимбург, вече е добре, прегледан е в болница и е изписан за домашно лечение. Тя допълни, че той не е потърсил съдействие от българските власти там.

По отношение на казуса, свързан с бившия антикорупционен шеф Пламен Георгиев и бъдещето му назначение като консул във Валенсия, Захариева заяви, че той има качества за позицията.

„Няма изискване генералния консул да говори езика на приемащата държава, имаме редица дипломати, които не говорят езика на държавата, в която са, стига да знаят други два. Той знае руски и английски език. Пое ангажименти да напредне бързо и с испанския език”, каза Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай