Вижте какво каза Георг Георгиев за наказания Миталов

Чакаме от САЩ подробности за корупционните действия на съдията

Вижте какво каза Георг Георгиев за наказания Миталов | StandartNews.com

В Министерството на външните работи не е получавана информация кой ще бъде българинът, на който ще бъде забранено да влиза в САЩ. Това заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред бТВ. Повод бе публичното наказание на съдия Андон Миталов от Специализирания наказатален съд. Той получи черен печат за влизане в САЩ заради сериозна корупция. Посолството на Щатите заяви вчера, че има доказателства за това. Забрана да влизат в САЩ имат още съпругата и дъщерята на Миталов. Той стана известен с факта, че без да иска становище на прокуратурата и без да кача съдебно решение с частно дело пусна обвиняемия за шпионаж шеф та „Русофили” Николай Малинов в Русия, за да получи орден от Владимир Путин.

Георгиев обясни, че не може да коментира защо американските власти са избрали да оповестят информацията публично. Той беше категоричен, че не е чувал името на магистрата преди.

„Не мога да кажа, че беше изненада, защото нямах предварителни очаквания. Явно обществото е било с нагласата да чуе някое по-известно име. Така или иначе в една ситуация, в която неизвестните са много – спекулациите растат“, изтъкна зам.-министърът. По думите на Георгиев САЩ не се месят във вътрешните работи на България. Според него най-малкото възприятие за намеса е негативен знак. Също така борбата с корупцията е всеобщ проблем, който касае най-много страната ни във вътрешнополитически план.

„Очакванията трябва да бъдат обърнати към това да се възстанови справедливостта и чувството за справедливост“, допълни той. Зам.-министърът вярва, че САЩ са прибягнали до публичното оповестяване, защото разполагат със съответната информация. Остава в ръцете на българските власти да направят своята оценка, коментира той.

Георгиев добави, че към МВнР е постъпило искане от страна на председателстващия съдийската колегия към ВСС Лозан Панов да се отправи запитване към Държавния департамент на САЩ за доказателствата срешу Миталов. „Не знаем какво ще ни отговорят, но очакваме да бъде в унисон с разпространената информация“, подчерта Георгиев.

Георг Георгиев заяви още, че България не е фронтова линия между Вашингтон и Москва. По думите му страната ни води балансирана външна политика и винаги е отстоявала нейния суверенитет да бъде гарантиран и уважаван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай