Валери Симеонов за оставките: Това е дежавю

Утре ще питам Борисов защо пак не се спазва коалиционната етика

Валери Симеонов за оставките: Това е дежавю | StandartNews.com

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че е изненадан от решението на премиера да поиска оставките на тримата министри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Научил за исканите оставки от новините на БНТ, съобщи той пред националната телевизия. Той заяви, че се чувства в някакво дежавю.Чувствам се като в някакво дежавю.

Ето и интервюто му пред БНТ:

-Г-н Сименов, изненадан ли сте от оставките?

- Естествено, че съм изненадан. Както в случая с катастрофата при Своге, когато без да бъдем уведомени, бяха уволнени трима министри, същото се повтаря и сега. Какво да ви кажа? Тогава имахме доста сериозни разговор и с г-н Борисов по отношение на най-елементарна коалиционна етика, както и спазване на коалиционното споразумение, сега за пореден път го нарушава. Аз нямам нищо против, тези министри са от квотата - двамата са от квотата на ГЕРБ, третият е от квотата на Атака. Вече не е в коалицията, но има изричен текст в коалиционното споразумение, че при кадрови смени би трябвало да се уведомява съответния коалиционен партньор, което за пореден път не се случва, така че утре това ще бъде един от въпросите, които аз лично ще поставя на г-н Борисов, защото що за коалиция е това, в която не се спазва най-елементарна такава коалиционна етика.

- Според вас тези оставки дали ще успокоят протестиращите?

- Естествено, че няма да ги успокоят, ще налеят бензин в огъня. Това ще стане. С други думи ще ентусиазират още повече улиците.

- И вероятно ще се върви тогава към може би оставка на целия кабинет ли?

- Естествено. Натам отиват нещата. Но пак не искам да изпреварвам събитията. Утре ще имаме коалиционен съвет, ще обсъдим тези въпроси, включително и за въпросните оставки.

- Смятате ли, че това е добро време в момента за подаването на оставки на целия кабинет Борисов?

- Добро, лошо време, не съм аз човекът, който ще определя времето.

- Изчерпана ли е коалицията?

- Имаме някаква коалиционна формула, всеки си има неговите представители, с изключение естествено на НФСБ, защото ние и министър нямаме даже, но няма значение, не е това въпросът, въпросът е, че има определено избрано от народното събрание правителство, то трябва да действа според някакви закономерности, според нашето коалиционно споразумение, така че не мога да предвидя как ще се развият нещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай