Турска карта с част от България доведе до скандал

Картата е във фейсбук профил, свързан с министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар

Турска карта с част от България доведе до скандал | StandartNews.com

Карта на Турция, която обхваща територии и от България, е поместена във фейсбук профил, свързан с министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар.

Заради скандалния случай министърът на външните работи Екатерина Захариева е разпоредила незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския посланик Хасан Улусой, съобщиха от външното ни ведомство.

Публикацията е била докладвана на министър Захариева в ранния следобед в сряда.

Посланикът на Анкара в София е направил проверка и e настоял пред българските власти, че този профил няма нищо общо с министър Акар. Предполага се, че профилът се поддържа от група хора в южната ни съседка.

Посланик Улусой обеща обаче да предостави допълнителна информация, след като турската страна направи допълнителни проверки по случая.

Преди дни в профил, за който се твърди, че има връзка с министър Хулуси Акар, бе публикувана карта, на която големи части от България, Гърция, Сирия, Ирак и целия остров Кипър са включени в територията на Турция.

В публикации по този повод се подчертава, че тези територии са принадлежали на турската държава и ще се върнат в нея.

"Поредна провокация е публикацията с карта на Турция, обхващаща територии и от България, но тя не е без историческа обосновка", каза в коментар за Агенция Фокус арабистът проф. Владимир Чуков във връзка с публикацията с карта на Турция, обхващаща територии и от България.

“Подобно нещо не би могло да ни изненада. През 6-7 години се появяват всякакви форми на Турция като наследник на Османската империя. Нека да кажем следното, че последният османски парламент утвърждава границите на Турция и в рамките на тази държава влизат територии на съседни държави, част от които е и България. Трябва да кажем, че има различни формати колко са българските земи, които влизат вътре. Понякога е чак до Пловдив, по някой път са малко над сегашното турско-българска граница. Ние виждаме тази Турция с различни варианти било то за България, било то за Гърция. Ето например тези седемте острова гръцки, които те априори не признават, че са гръцки, винаги са вътре. Само че има карти, които са с много повече острови“, посочи професорът.

Чуков добави, че преди се е водел огромен дебат, по време на Операция „Маслинова клонка“, когато Африн беше окупиран.

„Тогава цяла Северна Сирия влиза в тази османско-турска държава, също така и части от Северен Ирак, като вътре отиват чак до Мосул, който е обект на исторически претенции от страна на Турция. Ето тук вече е начин на интерпретиране. Така че много често съвременни турски политици казва: „Това няма никакво значение, това са спекулации, не гледайте подобно нещо“, но има акт на последния османски парламент, с който части от настоящите български територии са част от Турция“, допълни още арабистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай