Цветанов уговаря патриотите да обърнат ветото (ОБНОВЕНА)

"Атака" гласува срещу президента, чака се ВМРО

Цветанов уговаря патриотите да обърнат ветото (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

ФОТО: КАНАЛ 3

  • НФСБ и "Атака" гласуват срещу президента, чака се ВМРО

Цветан Цветанов успя да уговори "Атака" да гласува срещу президентското вето върху Изборния кодекс. Вторият човек в ГЕРБ проведе бързо коалиционно съвещание с Обединените патриоти в стаята им в парламента, след което стана ясно, че освен НФСБ в срещу ветото ще гласуват и хората на Волен Сидеров. На крачка от решението да се присъединят към мнозинството са и ВМРО, които все още не са решили окончателно, съобщи Канал 3.

ВМРО и "Атака" обявиха вчера, че ще подкрепят президентското вето. ГЕРБ обаче настоява то да бъде отхвърлено, след като да се приеме проектозакона на управляващата партия за възстановяване на ниските прагове на преференциите. При гласуването на поправките в Изборния кодекс на второ четене НФСБ подкрепи вдигането на прага, с което разместване на евролистата може да има само ако кандидат в нея е събрал над 130 000 преференции.

По време на срещата от ВМРО поискали гаранция, че ако подкрепят ГЕРБ срещу президента, ще бъдат върнати старите текстове за 5 и 7% праг при европейски и национални избори. Цветанов обещал, че проектът на ГЕРБ за връщане на ниския праг на преференциите ще бъде гласуван успоредно с ветото в един и същи ден, вероятно следващата седмица, съобщи още Канал 3.

Ще продължим разговорите за ветото в предстоящите дни, съобщи каза Цветанов пред репортери след разговорите. Попитан дали имат единно становище по промените в Изборния кодекс и президентското вето, той посочи, че коалиционните партньори ще продължат разговорите в предстоящите дни, предаде "Фокус".

Цветанов обясни, че на срещата с патриотите е обсъдено всичко, свързано със законодателната дейност на Народното събрание. Попитан дали ще подкрепи идеята депутатите, които не идват на работа, да не получават пари, Цветанов отговори: „Вие, ако не отидете на работа, ще получите ли заплати от вашите работодатели? Смятате ли, че тези, които не идват на работа, трябва да получават заплати? Смятаме, че трябва да бъдем солидарни с всички тези български граждани, които когато не отидат и не упражнят правото си на работа, нямат право да получават и съответното възнаграждение. Няма престация, която да е осъществена, няма да получаваш и заплата. Това е, което ще предприемем като действия. Смятаме, че това е искрено и истинско пред българските избиратели“.

Във връзка с отношенията в малката коалиция, Цветанов добави, че мнозинството е стабилно и това се доказва с регистрацията във всеки пленарен ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай