Цветанов отстреля Дончев, предаде полицаите

Действията на полицията на 2 септември не бяха адекватни, каза новият партиен лидер

Цветанов отстреля Дончев, предаде полицаите | StandartNews.com

Цветан Цветанов отстреля вицепремиера Томислав Дончев и политолога Георги Харизанов, обявявайки че са част от сценария за дискредитирането му. Той започна година и половина преди "Апартаментгейт", каза бившият втори в ГЕРБ в тв интервю.

„Исках да няма никакви съмнения в проверките, които трябва да бъдат извършени. Знаех, че аз повече в ГЕРБ надали ще мога да остана при тази среда на работа“, коментира Цветанов, който учредява партия "Републиканци за България". С нея ще се яви на следващите избори.

Цветанов съобщи, че шест месеца преди евроизборите Харизанов се е хвалел как ще поеме организационните му функции в ГЕРБ. „Томислав Дончев също е споделял, че има желание да бъде зам.-председател на партията. Аз преглътнах всичко. Знаех, че всичко това върви като процес, но исках да постигна поредната победа като председател на предизборния щаб и тогава да отида при Борисов, да му заявя всичко и да споделя моите решения“, каза Цветанов.

"Казах на Борисов, че живее във виртуален свят и че хората около него му казват това, което иска да чуе", категоричен бе Цветанов, за чиято бъдеща партия в момента социолозите дават около 4% - на ръба за влизане в парламента.

Трябва да има проект, който да защитава евроатлантическите ценности и да не бъде популистки, а с действия и резултати, обясни Цветан Цветанов замисъла на своята "Републиканци за България". И допълни: „Това може би ще бъде първият национален проект, който ще даде представителност още от самото начало на всички етнически групи.“.

По думите му етническото противопоставяне е грешно за държавата.

Цветанов се заяви като обединител на дясното.
„Целта ми е да обединим всички демократично мислещи десни избиратели. Да покажем, че един национален проект може да бъде проект на всички независимо от тяхната възраст. Хората да бъдат качествени, образовани и професионално реализирали се“, каза новият партиен лидер. Той бе категоричен, че формацията му няма да бъде лидерска, а функция на решенията, които ще се обсъждат.

Цветанов декларира подкрепа за протеста и въпреки че в първия кабинет на Борисов бе МВР-шеф и силов вицепремиер не даде рамо на полицаите, които на 2 септември часове наред бяха обстрелвани с мощни бомбички, павета, камъни и бутилки.

Според него хора, които искат това статукво да се запази, са вкарали провокаторите в протестите. На въпрос бяха ли адекватни действията на полицията на 2 септември, той отговори: "Разбира се, че не. Много бързо и адекватно трябваше да се реагира. Има методи, с които да изведеш индивидуално всеки един от тези провокатори. Накрая бяха задържани невинни хора и пострадаха полицаи. Именно полицаите бяха жертви на разпорежданията, които даваше висшето професионално ръководство.“.

Цветанов направи и оценка на управлението на ГЕРБ.

„Липсата на прозрачност в управлението. Това, което се случва с тези допълнителни 5 милиарда лева – някой иска тези средства да бъдат усвоявани по-бързо, защото знаят, че в следващите правителства ще има тежки процеси и тежки политически решения, за да се правят и реформи“, коментира Цветан Цветанов.

„Това, което имаме за последните 10 месеца, е най-големият срив, който ГЕРБ е получавал през всичките тези години. Пострадаха много от истинските симпатизанти на ГЕРБ, които бяха сложени под общ знаменател“, обобщи той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай