Цонев: Изказването на Радев ще задълбочи кризата

Критикува, но без формула за спасение

Цонев: Изказването на Радев ще задълбочи кризата | StandartNews.com

 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев направи оценка на вчерашното обръщение към нацията на държавния глава Румен Радев в декларация от името на парламентарната група.

Цонев припомни, че такъв акт в своя мандат направи и президентът Плевнелиев спрямо правителството на Пламен Орешарски през 2013, когато от ДПС също изразиха негативната си оценка.

„Това не е нещо, което ДПС смята, че е удачно за българския държавен глава“, подчерта Цонев, но поясни, че движението не отрича правото на президента да прави обръщения към народа и да дава различни оценки.

„Колкото до конкретиката на това обръщение, президентът не каза нищо ново“, категоричен е депутатът, според когото за всички е видно, че властта се „движи от криза в криза“. „Решават се кризи само и единствено с умението на премиера да решава кризи в остра фаза. Няма никаква превенция на кризите. Кабинетът, министрите и мнозинството почти не участват в решаването на кризите, в тяхното предотвратяване“, допълни още той.

Според него правителството не извършва необходимите за държавата реформи, въпреки че тя има „крещяща нужда“ от тях.

Такива реформи се извършват само със широко политическо съгласие, иначе те са обречени на неуспех или съответният кабинет пада, заяви Цонев.

Затова ние, от три години, призоваваме да седнат основните политически сили и да очертаят приоритетите и секторите, които ще бъдат дълбоко реформирани, призова отново той от парламентарната трибуна.

Според депутата самото изявление на Румен Радев може да задълбочи още повече кризата в управлението. Държавният глава получи и упрек от ДПС за това, че само критикува, но без да посочи „формула за излизане от кризата“.

„Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно“, категоричен е Цонев, според когото упражнението „стани да седна“ не си струва усилията.

От ДПС заявиха още, че ще търсят промяната единствено чрез диалог, защото, според тях, войната между институциите не е средство за решаване на проблемите в държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай