Цигански неволи в малката коалиция (ОБЗОР)

Стратегията за ромите скара Каракачанов и Симеонов

Цигански неволи в малката коалиция (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Стратегията за ромите скара Каракачанов и Симеонов

Цигански неволи налегнаха малката коалиция. Планът "Каракачанов" за решаване на ромския проблем се оказа поредната разделителна линия при иначе обединените Патриоти.

След като Валери Симеонов обяви днес, че документът не е съгласуван с него, а партията му НФСБ и се разграничи от стратегията, Красимир Каракачанов отвърна на удара. И заподозря ревност в коалицията.

ВМРО: Партньорите ревнуват

"Винаги съм смятал, че партньорите трябва да се подкрепят, а не да се ревнуват помежду си", коментира вицепремиерът и военен министър пред журналисти. И обобщи: "Някой трябваше да направи първата крачка".

Документът е преписан от програмата на НФСБ, възмути се по-рано днес Валери Симеонови и коментира, че предложената от ВМРО стратегия тенденциозно е насочена само към ромския етнос.

ВИЖ ОЩЕ: И Симеонов удари Каракачанов заради ромите

НФСБ: Стратегията е тенденциозна

"Едно не ми харесва - че прекалено е насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос. От същите недъзи страдат и хора от българския етнос", критикува още Валери Симеонов. И припомни, че това е причината в програмата на НФСБ този раздел да е озаглавен "отношение към етносите".

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не скри, че се е засегнал забележките на партньора си в Обединени патриоти.

"Атака": Темата не ни е чужда

Третият член на малката коалиция - "Атака", зае балансираща позиция. Зам.-председателят на НС Явор Нотев каза, че е запознат със стратегията на ВМРО и коментира: "Това не са теми, които са чужди на "Атака". И не са от вчера или от днес". Все още партията му обаче няма позиция по тях.

Скандалът избухна сутринта, когато в интервю за "Фокус" Каракачанов заяви: "Не може в XXI век, в правова страна като България, да съществуват две държави."

ВИЖ ОЩЕ - Планът "Каракачанов" за ромите: Доброволци в гетата

Каракачанов: Гетата са развъдник на престъпност

"Гетата са един развъдник на неграмотност, престъпност, проституция, наркотици, ниска култура и ниски хигиенни условия. Гетата трябва да бъдат премахнати и там, където общините предоставят на представителите на циганската общност земи, за да могат те да си построят жилища, това строителство да става с тяхно участие, тоест с участието на самите бъдещи собственици, а не да получават нещо наготово, което след това ще разрушават.", каза още Красимир Каракачанов.

ВИЖ ОЩЕ: Задължително образование за ромите иска ВМРО

ДПС: Мерките са противоконституционни и антихуманни

Стратегията "Каракачанов" за решаване на ромския въпрос срещна веднага острата критика на ДПС. Предлаганите мерки са противоконституционни и антихуманни, коментира депутатът от движението Джейхан Ибрямов. Той бе категоричен, че става дума за предизборен трик преди вота за Брюксел.

ВИЖ ОЩЕ - ДПС: ВМРО третира ромите като крепостни

"Ако Красимир Каракачанов се беше запознал обстойно с Конституцията, щеше да разбере, че  това е противоконституционно, защото всички се раждаме с равни права, имаме и свободно движение", коментира Ибрямов. Той се възмути, че в стратегията на ВМРО ромите се третират като крепостни селяни. Ибрямов припомни, че другата седмица се задава и антисемитският Луковмарш. Той показва, че в България съществуват наченки на фашизъм, коментира още депутатът от ДПС.

Вицето: Защитавам българите

"Който е чел тази концепция, ще е интересно да каже къде вижда нацизъм и други определения, които бяха направени от една камара неправителствени организации, които 20 години се храниха с тази тема и бяха похарчени над 1 млрд. лева, а резултатите са катастрофално лоши", отговори Каракачанов. "Техните ли критерии трябва да са важни за мен или тези на обикновения българин, който всеки ден страда от тези проблеми? Ако се върнете назад във времето, ще видите от колко години ние говорим за тези неща. В края на краищата някой трябваше да направи първата крачка", отхвърли критиките вицепремиерът.

ГЕРБ: Трябва да има правила

ГЕРБ погледна добронамерено на поредните дрязги с малката коалиция. БСП пък запази мълчание.

Трябва да има правила, категоричен бе Вежди Рашидов, който даде за пример злоупотреби, които са за сметка на данъкоплатците.

Коментирайки една от предложените от ВМРО мерки - трудовата повинност, Рашидов припомни времето, когато е бил в Строителни войски. Построих Правец, стана от село град, отбеляза депутатът от ГЕРБ. "Няма да има етническо напрежение в България", отсече той, потвърждавайки, че не е притеснен от стратегията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай