Цачева вика прокурори да я проверят за жилището

Депутат от ГЕРБ опровергава наличието на "поправка Артекс"

Цачева вика прокурори да я проверят за жилището | StandartNews.com

Тази сутрин с нарочно писмено волеизявление от моя страна съм сезирала председателя на антикорупционния орган - Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както и главния прокурор на България за категоричното ми желание да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот на ул. "Юрий Гагарин" в София. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод казуса с апартамента й.

Цачева е поискала да бъдат проследени средствата, с които е придобит имота и да бъде установено дали има конфликт на интереси с фирмата-продавач, дали има злоупотреба с власт, както и дали има други нарушения при договорните й отношения с фирмата-продавач. "Готова съм да сътруднича на проверките, давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти, както и ще настоявам резултатите от проверките да бъдат публично огласени", заяви Цачева.

"Повтарям - цената е за имот в груб строеж. И в нотариалния акт това, което е записано е цена на имот в груб строеж", посочи министърът.

До приключване на проверките и съответните резултати няма да коментирам повече, подчерта Цецка Цачева.

Не може да се говори за "поправка Артекс" при промяната на Закона за устройство на територията, категоричен е един от вносителите -депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той поясни, че законът няма ретроактивно действие и не е сигурен, че строителната фирма се е възползвала от някакви облекчения.

"Що се отнася до конкретния проект, нито има някакво отношение към този обект. Спорно изобщо дали има отношение законопроектът към съответната фирма и съответния обект, така че „поправката Артекс“ ми звучи не много коректно. По-скоро е подвеждащо! Напротив, аз лично се запознах, не са се възползвали. Законът няма ретроактивно действие! Никъде не е описано това нещо! Не е въпрос на закон дали те са се възползвали или не. Аз казвам, че в закона никъде не е описано, че важи с някаква задна дата, напротив, той е имал идеята „оттук занапред“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай