Топ социолог каза как се обръща вота

По-добре е ГЕРБ да потърсят ново и младо лице за кандидат-президент

Топ социолог каза как се обръща вота | StandartNews.com

"Мисля, че ще има преливане на гласове от едните избори към другите. Имам предвид това, че на втори тур на президентските избори, когато обикновено, както и сега вероятно, ще се реши кой ще е държавен глава, активността е голяма.

И ще е много важно колко силни са президентските кандидатури на отделните партии, за да може това да мобилизира техния електорат. Предполагам, че ще се образуват два блока - единият около Румен Радев и другият около кандидата на ГЕРБ, и съответно ще има прегрупиране на гласове"

Така социологът Васил Тончев коментира пред Марица предизборната ситуация у нас.

Още не е ясно как ще се позиционират основните играчи, дали служебните министри Асен Василев и Кирил Петков ще се включат в играта.

Очаквам т.нар. партии на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС да подобрят позициите си. Хората искат стабилност, растеж и не са революционно настроени за коренна смяна на цялата система и на държавното ни устройство.

Мисля, че за т.нар. партии на протеста започна обратно броене на базата на това, което се случи през последните два месеца.

Приливът, очакван от "Демократична България", би могъл да се случи, ако успеят да се възползват от имиджа на служебния кабинет

Не бих казал, че победата на Радев е сигурна. Да, той е безспорен фаворит, но срещу себе си има двете най-организирани и най-богати партии, които ще играят много твърдо срещу него - ГЕРБ и ДПС. Това вече е много сериозна опозиция. Освен това с много силни политически играчи, каквито са техните лидери. Предполагам, че ще извадят и добра кандидатура, добре позиционирана, и ще успеят да организират сериозен отпор на Румен Радев. 

Не мисля обаче, че ще има проект от типа нова политическа партия около двамата служебни министри, а по-скоро обединение около тях или те ще влязат в друго обединение на може би част от партиите на протеста.

 

,

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай