Тафров обиди на интелект избирателите на Слави

Нашите избиратели задават трудните въпроси, на Има такъв народ следват харизма, каза дипломатът

Тафров обиди на интелект избирателите на Слави | StandartNews.com
  • Нашите избиратели задават трудните въпроси, техните следват харизма, каза дипломатът

Надменно и недипломатично изказване в стила на градската десница направи по отношение на избирателите на Слави дипломатът Стефан Тафров от Демократична България.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов към ДБ: Ставате за смях

В интервю за Дойче веле той обясни, че привържениците на Демократична България и Има такъв народ се различават: "Нашите привърженици задават трудни въпроси. Те се интересуват от програмата ни, от намеренията ни, спорят с нас. Докато изглежда, че – това е лично мое впечатление – привържениците на Има такъв народ са запленени по-скоро от харизмата на лидера. Ние сме различни като политическа субстанция и като политическа стилистика.".

Затова и Демократична България е "готова да поеме правителствена отговорност".

Имаме изключително добре подготвени експерти, но към този момент картината е твърде неясна, за да поемаме някакви ангажименти, каза Тафров. Ангажименти ние сме поели най-вече към нашите избиратели, тъй че много трудно ще се състави мнозинство, допълни той.

Според Тафров "номинално лявата партия БСП, която претърпя съкрушително поражение на тези избори, всъщност е една консервативна партия. И то консервативна националистическа партия. А пък тези, които са „десни“, се оглавяват от бившия бодигард на Тодор Живков. В българските условия ориентир е по-скоро отношението към ЕС и европейската интеграция, а Демократична България несъмнено е най-проевропейската сила на българската политическа сцена".

По думите му у нас има нужда от нови координати - "например отношението към Европа и изобщо към геополитическата ориентация на страната, както и към някои основни ценности. И това е по-релевантно, отколкото традиционната схема „ляво-дясно“.

Тафров коментира и изказването на премиера Бойко Борисов от изборната нощ, че млади и буйни привърженици на ГЕРБ можело да атакуват неговите противници: "Господин Борисов явно си дава сметка, че това е краят на неговата политическа кариера. Избирателите му нанесоха един звучен плесник, той е изолиран, сам и без никаква обществена и лична перспектива като политик. И това пролича много ясно в тези му твърде невъздържани изявления.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай